atomer sidobild.jpg

     BLANDNINGAR OCH LÖSNINGAR    

x:180 y:10 1080x55

____________________________________________________________________________________

När du gör en sallad har du i olika slags grönsaker. Du blandar ihop dem, men kan fortfarande plocka ut ärtorna för sig och morotsbitarna för sig. Du har  vad som i kemispråk kallas för blandning.

 

Gör du saft genom att blanda koncentrerad saft och vatten, kan du sedan inte ångra dig och ta bort den koncentrerade saften för att få bara vatten. Du har fått vad som kallas för lösning på kemispråk.

 

I en lösning kan vi inte se de olika delarna som vi har blandat ihop. Har vi socker i kaffet kan vi efter ett tag inte se sockerkornen, de har löst sig i kaffet. Det betyder att sockret har delat upp sig i så små bitar att de inte syns. Däremot kan vi fortfarande känna smaken av dem. Observera att sockret inte har smält i kaffet! När något smälter går det från fast till flytande form och sockret har inte blivit flytande i sig, utan det har fördelat sig i kaffet.  Socker kan smälta, men om ditt kaffe är så varmt att sockret smälter vill du inte dricka det, för då bränner du dig rejält!

 

Nu när du läser om lösningar så tänker du kanske på lösningsmedel. Vad är då det? Det är inte ett ämne där något har löst sig, t ex kaffe med socker. Det är istället ett ämne där andra ämnen lätt löser sig. Vatten är ett utmärkt lösningsmedel. Men allting löser sig inte så bra i vatten. Olja t ex löser sig bra i bensin men inte i vatten. När vi går till affären för att köpa lösningsmedel brukar vi inte mena att vi ska köpa vatten, utan vi menar då medel som används där vatten inte fungerar.

 

Har du haft en termos med varm choklad men inte druckit upp allt? På kvällen när du kommer hem och ska tvätta ur termosen märker du att en del av chokladen har sjunkit till botten, det är en tjock sörja i botten av termosen. Man kan skilja ämnen åt i en blandning genom att låta blandningen stå ett tag och låta de tunga ämnena sjunka till botten. Man kan också sila. När du kokat pasta så silar du pastan för att bli av med vattnet. Ska du sila små saker kan du sila det genom papper eller tyg, det kallas att filtrera.

 

Du kan få tillbaka socker eller salt som löst sig i vatten genom att koka lösningen. Vattnet blir till ånga men sockret eller saltet blir kvar.