Överallt omkring oss ute i det fria är det fullt av liv och rörelse! Här presenteras några av de vanligaste invånarna som du hittar i svensk natur. Men du får också möta en exotisk varelse från ett varmare land - kameleonten. Varje avsnitt är cirka 4-5 minuter långt.
Denna film låter dig möta:
Diskussionsfrågor
________________________________________________________________________
Ordlista
Befruktning – parning.
Brunst – den tid då däggdjurshonor är villiga att para sig.
Delikatess – kallas ofta något som smakar extra gott.
Fostermamma – en mamma som tar vid istället för den ursprungliga mamman.
Gälar – andningsorgan hos vattenlevande djur, som våra lungor.
Kid – ett annat ord för rådjursunge.
Kräsen – svår att tillfredsställa.
Loppa – en liten, blodsugande insekt.
Parning – när en hanne befruktar en hona.
Revir – ett område som ett eller flera individer försvarar mot andra. De vanligaste anledningarna för att försvara ett revir är fortplantning, föda och skydd.
Råbock – ett annat ord för rådjurshanne.
Silke – speciellt material som används till exempel för att väva eller spinna nät eller kokonger.
Spermapaket – kapsel fylld med sperma, med annat ord spermatofor.
Yngel – yngel är ett stadium i vissa djurs livscykel, till exempel hos groddjur och fiskar, som följer efter kläckningen av ägget.
________________________________________________________________________
Om räven
Rävar kallas de kortbenta medlemmarna av familjen hunddjur (Canidae). I Sverige finns rödräv och fjällräv. Rävarna har fint skinn, som tidigare sågs som värdefullt och därför var det vanligt med jakt på räv förr i tiden. Många startade även uppfödning av räv. I många berättelser och sagor beskrivs räven som klok och listig. De förekommer även i några klassiska fabler, som storken och räven och räven och druvorna. Kanske har du hört uttrycket ”surt sa räven”?
Om rådjuret
Rådjuret är ett litet hjortdjur med ett hundskallsliknande läte. Honan, som kallas get, och hanen, som kallas bock, är ungefär lika stora. Deras yngre unge kallas kid, eller killing.
Om snoken
Snok kallas ofta för vattensnok eller vanlig snok och är en vanlig art över stora delar av Europa. Liksom övriga grod- och kräldjur är snoken fridlyst i Sverige. Den är, tillsammans med huggormen, den vanligaste ormen i Skandinavien. Dessutom är snoken Sveriges största orm.
Om strandpaddan
Strandpaddan kallas ibland även stinkpadda och är en av Sveriges tre paddarter. På grund av sina korta bakben rör sig paddan med kravlande småhopp. Det är ett natt- och skymningsdjur som oftast gräver ner sig under dagen. Sitt smeknamn ”stinkpadda” har den fått av att den när den känner sig hotad kan avsöndra ett illaluktande sekret. Strandpaddan äter till exempel insekter, spindlar, sniglar och maskar och den kan bli över 10 år gammal.
Om fjärilen
Fjärilar kallas en ordning bland insekterna. De har två par vingar som brukar vara mer eller mindre täckta av små så kallade vingfjäll. Nästan alla arter har också sugande mundelar, ofta i form av en ihoprullad snabel. Fjärilarna har nästan lika många färger, former och överlevnadsstrategier som det finns sorter. Gemensamt för dem alla är att de föds från ägg. De flesta av fjärilarna genomgår sen en metamorfos där ägget blir till larv, som blir till puppa eller kokong och sist färdigutvecklad fjäril.
Om vargspindeln
Vargspindlar kallas även jaktspindlar och är en familj bland spindlarna, som typiskt inte fångar sina byten med hjälp av spindelnät. De har istället god syn för att vara spindlar och jagar sina byten.
Om sothönan
Sothönan är en vattenlevande fågel som tillhör familjen rallar. Den har en rund kroppsform, svart fjäderdräkt och vitaktig näbb, och nickar med huvudet när den simmar. Arten häckar i Nordafrika, Europa och stora delar av Centralasien, till Japan och söderut till Australien och Nya Zeeland. En del av dem i varmare områden övervintrar, medan andra flyttar söderut om vintern.
Djurens värld 8-14
Filmhandledning
Filmfakta
Speltid: 35 min
Från: 7 år
Ämne: Biologi
Originaltitel: Animal Tales
Produktion: Loke Film