Förbered en argumentation

1. Börja med att samla argument som stöder din tes. Tänk på logos, etos och patos. Motargument är heller aldrig fel.

2. Disponera sedan texten med hjälp av stödord eller tankekarta: "När ska jag ta upp detta?" "I vilken ordning passar mina olika argument?" Man följer oftast en naturlig ordning med inledning, argumentation och så avslutning:

A. Inledning - med bakgrund och själva tesen.

B. Argumentation - där man ordnar argumenten efter viktighetsgrad och låter sammanlänkade argument stå nära varandra, allt för att underlätta för läsaren och ge sina åsikter bättre skärpa. Man kan avsluta argumentationen med att bemöta motargumenten och att ta med några mindre argument.

Det är viktigt att inte ha för många småargument som skymmer de stora, viktiga. Försök hellre sammanfatta två eller tre argument som du kan bygga ut med stödargument och exempel.

C. Avslutning - med slutledning av något slag, en sammanfattande mening eller kanske en uppmaning till läsaren.

3. Skriv ihop stödorden eller tankekartan till en färdig text. Orden och språket anpassar du till dina mottagare och efter vilken sorts text du skriver. Glöm inte att låta andra läsa och kommentera din text innan du bedömer den som färdigskriven.

Desaa punkter är enbart för tal:

4. Memoreringen är en viktig del av förberedelserna när man skriver ett tal. Det gäller att minnas det man ska säga och att öva in det. Gärna framför spegeln eller ännu hellre inför en eller flera åskådare!

5. Framförandet är den slutgiltiga fasen då man framför sitt tal. Samspelar kropp och minspel med innehåll? "Betonar jag rätt ord?" "Är mitt tonfall lämpligt?" Ett välskrivet tal faller platt om inte framförandet är bra!