Murphys Lag

Epc Logo.jpg
https://www.flickr.com/photos/lemasney/4714064803

Du har väl hört Murphys Lag? Du vet, den som 

säger att allt som händer händer och att det

nästan alltid kommer med otur? Ja, nu ska vi

prata om att mackor alltid, ALLTID, hamnar

med pålägget nedåt. Har det med fysik att

göra, eller är det helt enkelt Murphys Lag?


Om du har en macka på kanten av ett bord och

du råkar knuffa ner den, kommer den att börja 

rotera, samtidigt som den faller mot marken.

Vi antar nu att ett vanligt bord är en halv meter 

högt. När den faller accelererar den och faller 

fortare och fortare. Då hinner den bara snurra

ett halvt varv innan den ramlar på marken,

alltså kommer pålägget att vara det som slår i 

golvet, och ditt golv blir täckt av smör, eller

vad du nu har på din smörgås.


Men nu måste vi ändå förtydliga lite. Det tar en sekund för en normalstor macka att snurra ett varv. Efter en halv sekund är pålägget nedåt. Om smörgåsen faller i en halv sekund kommer det att sluta dåligt. Men om mackan faller i en lite mindre eller lite mer än en halv sekund, kommer pålägget också att hamna på golvet, eftersom att pålägget pekar mer ner än upp. Eftersom att den accelererar när den faller, hinner den falla 30 cm på en kvarts sekund, men hela 3 m på tre kvarts sekund. Alltså, alla bord som är högre än 3 dm och lägre än 3 meter är inge bra om man ska råka knuffa ner mackan ner för kanten. Men sedan kan det ju också hända att mackan är mycket mindre, och då snurrar fortare, eller tvärt om. Eller om du råkar knuffa ner den och den inte snurrar. Vad är det då som styr om pålägget faller mot marken eller inte? Ja, då är det helt enkelt Murphys Lag som styr...

http://pixabay.com/en/table-furniture-glasstop-interior-41782/
http://zutheskunk.deviantart.com/art/MLP-Resource-Subway-Sandwich-273433395

När du singlar slant med en femkrona så kan slanten bli påverkad av Murphys lag efter som att båda sidorna inte är lika. 

Till innehållsförteckning

x:25 y:1115 120x35