Buss

Denna teknik kallas även linjär buss och är den enklaste och fortfarande vanligaste metoden för att koppla samman datorer i ett nätverk. Den ansluter alla datorer i nätverket i en enda linje. Detta görs genom att kabeln dras från dator till dator via nätverkskorten.

Buss 1

Ibland används även en grövre kabel som ”ryggrad” i nätverket till vilken datorerna sedan ansluts via korta kablar. Denna ryggrad kallas ”Backbone” och de korta kablarna kallas Drop-cables.

Buss 2

Kommunikation på en buss
Datorer i en Busstopologi pratar med varandra genom att adressera data till en viss dator och skicka det genom kabeln i form av elektriska signaler.

För att förstå hur denna topologi fungerar måste du förstå följande tre begrepp:

  • Signaltransport.
  • Signalstuds.
  • Terminering.
Signaltransport
Data skickas i form av elektriska signaler till alla datorer i nätverket men informationen tas emot endast av den dator som har den adress som lagrats i den skickade signalen. Endast en dator åt gången kan skicka signaler.

Eftersom endast en dator åt gången kan skicka data så påverkas nätverkets prestanda mycket av hur många datorer som är anslutna.

Ju fler inkopplade datorer desto fler datorer måste vänta på sin tur att sända vilken gör nätverket långsammare.

Dessutom beror prestandan i busstopologin på en rad faktorer som:
  • Datorernas hårdvara.
  • Antalet gånger som datorerna skickar data.
  • Vilka program som körs i nätverket.
  • Vilka kablar som används.
  • Avståndet mellan datorerna.
Buss är en Passiv topologi som betyder att datorerna endast ”lyssnar” på data som skickas. De läser aldrig in data om inte den är adresserad till just denna dator. I en aktiv topologi läser däremot alla datorer in datan och återskapar den för att skicka vidare till nästa dator. Om en dator slutar fungera in en passiv topologi så påverkas inte de andra datorerna i nätverket.

Signalstuds
Eftersom elektriska signaler skickas till hela nätverket så färdas de från en ända till den andra av kabeln. Om signalen skulle tillåtas att fortsätta utan att stoppas så skulle den studsa fram och tillbaka längs kabeln och göra att kabeln väldigt snabbt skulle bli full av signaler som aldrig avslutas. Detta skulle göra att datorerna aldrig skulle få en chans att sända eftersom kabeln aldrig blir ledig. Därför måste signalen stoppas efter den har fått chansen att komma fram till mottagaren.

Terminering
För att stoppa signalen från att studsa används en komponent som kallas Terminator. Denna placeras i slutet av varje ände på kabeln och består av ett motstånd som dämpar signalen. Alltså måste varje öppen ände av alla kablar i Busstopologin kopplas in i något som förhindrar signalen att studsa. Detta kan vara till exempel ett nätverkskort eller en terminator. Varje öppen kabelände hindrar alltså nätverket från att fungera riktigt.

Avbrott i kommunikationen
Ett brott på kabeln, en trasig terminering eller att någon av misstag råkar dra ur sin kabel innebär att vi får en öppen ände som inte är terminerad.

Detta gör att inga datorer i nätverket kan prata med varandra eftersom det aldrig blir ledigt på kabeln. Däremot fortsätter varje dator att fungera som en självständig enhet.

Förlängning av nätverket
Kablar i en Busstopologi kan förlängas med en av följande metoder:
  • BNC Barrel Connector
    En metallbit som kopplas mellan två kablar för att förlänga dom. Denna typ bör användas sparsamt eftersom den försvagar signalen. Det är mycket bättre att köpa en längre kabel istället för att använda denna typ av förlängning.
  • Repeater
    En Repeater är en utrustning som skarvar ihop kablar i ett bussnätverk. Denna återskapar signalen, som en slags digital förstärkare, innan den skickas vidare. På det viset kan vi koppla samman 2 kablar av den maximala längden utan att data tappas bort under transporten. Därför är den bra att använda om vi behöver skicka signalen långa sträckor. Repeatrar används nästan bara i bussnätverk eftersom de andra topologierna har utrustning som har denna funktion inbyggd.
©Copyright: Lars Sjunnevik