Upplysningsidéer
 

Upplysningen var både en konstform och idérörelse. På 1600-talet framhölls av vissa tänkare att sanningen kunde nås med hjälp av förnuftet. Just förnuftet blev nu under 1700-talet en slags livsåskådning. Människans förnuft var det ljus som skulle upplysa världen. Man hyllade påhittighet och saklig kunskap, en strävan att söka rationella förklaringar till alla företeelser och viljan till förbättringar i samhället. Det fanns en tanke om ständig utveckling framåt. Men upplysningen var egentligen ingenting nytt utan den byggde på tankar och vetenskap som vuxit fram under 1600-talet.

Man kan under 1700-talet se en kulturell förskjutning från Italien till Frankrike. Den högre adeln (aristokratin) och det högre borgarskapet anammade allt franskt. Franska blev modespråket och de främsta hoven i Europa pratade franska. Man kopierade det franska modet och hämtade skådespelare, konstnärer, arkitekter, vetenskapsmän och lärare från Frankrike.

Under 1700-talet utvecklades en stor mängd fiffiga uppfinningar. En av dessa var Newcomens ångmaskin som utvecklades vidare av James Watt.

Senast updaterat 06/03/14 15:26