Polysackarider i växter

För att lagra energi i form av kolhydrater är det nödvändigt för vår kropp, och andra organismer också för den delen, att koppla samman enkla sockerarter till långa kedjor, så kallade polysackarider.


I växter bildas cellulosa och stärkelse av glukos. Stärkelse är lätt för kroppen att bryta ned, nedbrytningen börjar redan i munnen med amylas. Cellulosa är det som gör att t.ex. Amerikansk Sekvoja på bilden till vänster kan bli hundra meter höga. Vad är skillnaden? Varför är cellulosa så starkt och stärkelse så lätt att bryta ned?


På bilden till höger finns en stärkelsekedja och en cellulosakedja. Båda består av glukosmolekyler. Vilka skillnader finns?

x:195 y:65 380x300
402px-Sequoia_National_Park,_California_(2011).jpg

Foto Alberto Carrasco Casado

stärkelse och cellulosa.png

Skillnaderna i uppbyggnad mellan stärkelse och cellulosa gör att stärkelse bildar en spiral och att cellulosa bildar raka kedjor (se bild i Kemi Direkt s. 125). Mellan cellulosakedjorna skapas bindningar som håller ihop kedjorna, därför blir de tillsammans mycket starka!

x:430 y:395 400x93

Cellulosa klarar inte vår kropp av att bryta ned men det kan ändå vara bra för oss: det ger våra tarmar träning och tar med sig skadliga ämnen ut ur kroppen.

 

 

x:5 y:395 400x120