Charles Babbage
Charles Babbage (1792-1871), den engelske matematikern och uppfinnaren, började 1822 arbetet med en räknemaskin som både kunde framställa matematiska tabeller och trycka dem. Han kallade maskinen för ”differensmaskin” eftersom den arbetade med ett särskilt sätt att räkna som kallas för differensmetoden. Babbage lyckades aldrig bygga färdigt sin maskin, trots att han arbetade med den under många år. En del av maskinens räkneenhet finns på Science Museum i London.
Per Georg Scheutz (1785-1873) var en svensk publicist och uppfinnare. Han blev nyfiken på Babbages arbete med räknemaskinen. Tillsammans med sin son Edvard Scheutz (1821-1881) konstruerade han en komplett räkne- och tryckmaskin 1843. Den byggdes helt efter Scheutz’ idéer och arbetet tog sex år. Maskinen fungerade väldigt bra och imponerade på Jöns Jacob Berzelius. Med andra ord lyckades Georg och Edvard Scheutz där Babbage hade misslyckats.
Scheutz räknemaskin fick mycket uppmärksamhet både i Sverige och i andra länder. Georg och Edvard Scheutz blev dock inte rika på sin uppfinning. Räknemaskinen var mycket dyr och därför svårsåld. Men Scheutz lyckades få ytterligare två maskiner tillverkade. Den ena var klar år 1853 och vann en guldmedalj på världsutställningen i Paris två år senare. Maskinen köptes av ett observatorium i USA och användes för astronomiska beräkningar. Den tredje räknemaskinen beställdes av den brittiska regeringen och användes för beräkning av statistiska tabeller.
Under många år visste man inte vad som hände med den allra första räknemaskinen som tillverkades av Scheutz, världens första räkne- och tryckmaskin. År 1979 hittade forskaren Michael Lindgren Scheutz första maskin i en låda i Nordiska museets magasin. Maskinen är idag deponerad på Tekniska museet.