I Bacillakuten får vi lära oss om våra vanligaste sjukdomar och krämpor.

Varför blir vi sjuka? Vad är det egentligen som händer i kroppen, och hur kan vi göra för att undvika att bli sjuka?

Detta är några av de frågor som programmet kretsar kring. 


.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågor att prata om efter filmen 

  1. Varför har vi öronvax? 
  2. Varför ska man inte peta för mycket i öronen? 
  3. Vad är en öroninflammation? 
  4. Varför kan man bli åksjuk när man åker bil? 
  5. Vad kan man göra för att vara snäll mot öronen? 
  6. Vad har ytterörat för funktion? 
  7. Går ljud att känna? När? Varför går det att känna? 

__________________________________________________________________________

 

Om Örat

 

I detta avsnitt av Bacillakuten får vi bekanta oss närmare med örat. Att öronen behövs för att höra vet de flesta, men örat har många fler uppgifter än så! Vi får lära oss mer om hur vi håller balansen med hjälp av örat, hur ett hörseltest går till, och hur man sköter om örat så att det mår bra.


Man kan säga att örat har en yttre del och en inre del. Den yttre delen – delen vi ser – fungerar som en tratt som fångar in ljudvågor och för in dem i hörselgången. Inne i örat träffar sedan ljudvågorna trumhinnan, som börjar vibrera. Vibrationerna förs vidare till de pyttesmå ben som finns i örat, och det är vibrationernas styrka och takt som hjärnan sedan använder och tolkar som ljud. Tack vare att vi har två öron kan vi även avgöra varifrån ljudet kommer, eftersom ljudet kommer först till ena örat och senare till det andra. Det kan vara svårt att föreställa sig ljud som vibrationer och rörelser i luften, men om man tänker efter så går ljud faktiskt att känna ibland. Ett bra exempel är vibrationerna från en bas – de brukar kännas i hela kroppen.


Man ska vara försiktig med att peta för mycket i öronen. Om det kliar får man nöja sig med att klia bredvid eller utanpå örat. Om man petar för långt in i örat med en bomullspinne riskerar man nämligen att få en vaxpropp. På insidan av örat finns det vax som har två funktioner för att skydda örat. Dels fastnar smuts i vaxet och hindras från att komma in i örat, dels skyddar det innerörat från fukt. Men om man petar i örat kan man råka peta in vaxet i örat. Om man har otur samlas det och bildar en vaxpropp. Vaxproppar är inte farliga, men man hör nästan ingenting på örat med vaxpropp, och proppen är svår att bli av med själv. Oftast får man gå till vårdcentralen och få hjälp av en doktor med att få ut proppen. Vaxproppar är inte det enda som kan gå fel i örat. Örat kan precis som halsen och näsan drabbas av virus och bakterier – man kan säga att man kan bli förkyld i örat. Det är vanligt att man någon gång får en öroninflammation, och då blir det rött och svullet bakom trumhinnan.


Förutom att ge oss möjlighet att höra hjälper våra öron oss att hålla.balansen. Långt inne i örat finns båggångarna som innehåller en vätska. Vätskans rörelser avläses av nerver och används sedan av hjärnan för att hålla balansen. Om olika sinnen säger olika saker till hjärnan är det lätt att man blir illamående. Ett exempel är när man läser i bilen. Då säger balansen i öronen att man rör sig, medan ögonen säger att man är stilla. Ett knep om man lätt blir åksjuk är därför att titta ut genom fönstret eller på vägen.

moln2.jpg

Bacillakuten - Örat

Filmhandledning

Filmfakta