Repetitionskurs i Matematik

Att räkna med kända och okända tal

Så länge det bara är två tal som skall räknas ihop på något sätt är det sällan problem att lösa uppgifterna. Skall du däremot räkna en uppgift där flera räknesätt är med måste du veta i vilken ordning du skall räkna dem, med andra ord hur du skall prioritera dina beräkningar. Här nedan finns de prioriteringsregler du behöver.

1. Parenteser
2. Multiplikation och division
3. Addition och subtraktion

Vanliga begrepp i matematik

De fyra vanliga räknesätten:

Addition
(plus)
4+9=13
term + term = summa
Subtraktion
(minus)
15-7=8
term - term = differens/skillnad
Multiplikation
(gånger)
4·8=32
faktor · faktor = produkt
Division
(delat)
51/17=3
täljare / nämnare = kvot

Massor av andra matematiska begrepp hittar du på Bruno Kevius hemsida, http://www.abc.se/~m9847/matmin/index.html. Där finns även utförligare förklaringar på det mesta i detta material och en hel del till.

Okända tal och ekvationer

Ekvation betyder likhet. En ekvation består av två led åtskilda av ett likhetstecken. Detta likhetstecken är en "helig ko" som alltid skall gälla.

En ekvation har minst ett tal som är okänt. Vanligtvis kallar man ett okänt tal för x men även andra bokstäver kan användas för det okända talet. Finns flera okända tal får varje okänt tal sin egen beteckning.

Två huvudspår finns när det gäller att lösa ekvationer, antingen gissar man lösningen eller så räknar man ut den. Sedan kontrollerar man om det är rätt lösning, är det inte det måste man börja om på nytt. Väljer du att räkna ut ekvationens lösning gäller följande regel:

Du måste alltid göra samma sak med hela höger led och hela vänster led!

Formler

En formel är en "kompakt skriven räkneregel" där man använder bokstavsbeteckningar istället för ord för att beskriva vilka samband som finns mellan olika storheter (med storhet menas "egenskaper" som t ex tid, längd, volym, temperatur, strömstyrka).

Exempel: U=RI (Ohms lag), pV=nRT, s=vt, W=mgh

Dessa exempel är hämtade från fysiken men det är inte bara naturvetare och tekniker som använder formler. Även inom ekonomi, samhällsvetenskap, medicin och andra områden använder man sig av formler.

Som du ser påminner formler mycket om ekvationer. Det är också så att de regler som gäller då man arbetar med ekvationer gäller även vid arbete med formler.