Tungmetaller


Har Du tänkt på hur ofta Du behöver något som är tillverkat av metall? Utan metaller hade vi inte kunnat bygga upp ett tekniskt utvecklat samhälle. Vi framställer metall ur malmer som innehåller metalljoner. Så snart naturen får en chans korroderar metallen till metalljoner. 

Metaller finns i två former:
metaller i atomform, det vill säga fasta grundämnen (utom kvicksilver som är flytande)  Exempelvis ädelmetaller (guld, silver, platina), ibland även koppar, finns i ren form i naturen.
metalljoner (positiva) i salter (fasta, till exempel malmer eller lösta i vatten) Exempelvis natriumjoner ingår i koksalt (natriumklorid). Metalljoner finns lösta i kroppens celler och i vatten i marken. Malmer innehåller metalljoner.
 
Här följer fakta om metaller. Läs och fundera! Det har Du nytta av längre fram i kursen.
 
Har vi verkligen metaller i kroppen?

Kommer Du ihåg vilka grundämnen som ingick i livets molekyler i levande celler? Just det, kol, väte, syre, kväve, fosfor och svavel.

I cellerna finns också metalljoner, främst natrium, kalium och kalcium. Andra metalljoner som behövs för att celler ska fungera är järn i hemoglobin och magnesium i klorofyll. Koppar och zink är exempel på metalljoner som ingår i enzymer i kroppen.

Det finns lika mycket av negativa joner, främst kloridjoner, så att det hela blir elektriskt neutralt.

 
Hur får vi i oss metalljoner?

De metalljoner vi behöver får vi i oss med födan, eftersom de finns i alla växter och djur, vissa i större mängd i växter och andra i djur.

För hög halt av metalljoner är giftigt även om metallen naturligt finns i kroppen. Växter och djur kan vara olika känsliga. Kopparjoner (kopparvitriol= kopparsulfat) kan användas för växtbekämpning eftersom djur inte skadas lika mycket.

Livets fiender är främst de metaller som inte finns naturligt i levande celler. De är i regel giftiga!

 
Vilka metaller som är livets fiender använder vi mest? 
De metaller som vi använder industriellt i stor skala och som är mycket giftiga är framför allt tungmetallerna bly (Pb), kadmium (Cd) och kvicksilver (Hg). Även lättmetaller, till exempel aluminium, orsakar skador i miljön. Metallerna är giftiga i såväl jonform som atomform (övergår till jonform).
 
Hur sprids metaller i naturen?

Metalljonerna följer med ytvattnet, ut i sjöar och hav eller direkt genom avlopp eller utsläpp, I många länder finns gränsvärden för utsläpp av metaller.

Den snabbaste spridningen sker med vinden, men endast gaser kan transporteras luftvägen. Kvicksilver kan bilda gasformiga organiska ämnen, som dock lätt övergår till vätska och faller ner på jordytan efter ganska kort tid.

 
Vad händer om vi får i oss metaller som inte ska finnas i kroppen? 

Många "främmande" metalljoner är giftiga. De bildar starka bindningar till proteiner i cellen och ändrar deras form. Proteinet koagulerar (=stelnar), det vill säga formen och funktionen förstörs och då fungerar inte cellen.

Förgiftning av metalljoner skadar ofta fortplantningen och hjärnan. Hos människan är symptomen ofta sömnproblem och dålig koncentrationsförmåga.Tungmetaller lagras i vissa organ i kroppen: bly i skelettet, kadmium i njurarna och kvicksilver i levern. Tungmetallerna ackumuleras hela livet och ger kronisk förgiftning när halten blir tillräckligt hög.

 
Allmän fakta
© Stockholms Stad 2001