Elsäkerhet i hemmet är en nödvändig kunskap som man bör besitta, säkringar är till för att skydda människor och omgivningen. Utifall att isoleringen inte fungerar, kommer strömmen att hitta en genväg istället för den väg den skall gå igenom.
En sluten krets möjliggör att strömmen kan gå igenom och om den börjar ta genvägar kan det orsaka att ledningarna blir varma, och det kallas kortslutning. Säkringen eller proppen har ett slags system, så om något skulle gå snett har systemet ett sätt att fixa det automatiskt. Eftersom när strömkretsen får kortslutning kommer strömmen att ta lättare väg, och då blir säkringstråden (som är en väldigt tunn tråd metalltråd i proppen) det svåraste hindret för strömmen att ta sig igenom. Det orsakar att värmen blir störst där och då kommer tråden att smälta, och därmed är kretsen är öppen och strömmen inte kan ta sig igenom.
Om en ström ska kunna flyta ordentligt krävs det en sluten krets. Strömmen från ett batteri går direkt från
pluspol till minuspol, alltid år samma håll, detta kallas därför för likström.
Men strömmen från vägguttagen går inte bara åt samma håll, strömmen liksom kastas fram och tillbaka lite grann,
det går alltså först framåt, sedan bakåt och sedan framåt igen och så fortsätter det. Detta system kallas för
växelström. Detta gör att lampan faktiskt hela tiden blinkar, med det går så fort (hela 100 gånger i sekunden!) att våra ögon inte hinner uppfatta den snabba förändringen.
Växelström är enklare att tillverka och transportera än likström, det spills inte heller så mycket energi.
De två hålen i väggen har olika namn, den ena kallas för växelströmsfas och den andra kallas för nollan och är neutral. Växelströmmen har en spänning som varierar mellan plus och minus medans nollan inte har någon spänning. Kopplas en elektrisk apparat in så flyter strömmen mellan dessa två.
Säkerhetsåtgärder
Om det blir en kortslutning och en apparat går sönder är det viktigt att vi har något som stoppar strömmen för att ledas genom en människa som rör vid den. Därför har vi säkringar, en tunn, tunn tråd som brinner av om för mycket ström passerar genom den.
Jordade kontakter är också en åtgärd, då finns, förutom de två hålen i kontakten, även en liten metallpigg, den så kallade skyddsjorden. Skulle man annars röra en apparat som var sönder så skulle dess överskottsladdning passera genom en och ner i marken. Den skyddsjordade ledningen för bort all denna laddning.
De flesta vet att man inte ska stoppa fingrarna i vägguttaget, men vet du varför?
Jo, om man kommer i kontakt med hålen så nuddar man både nollan och spänningsfasen, detta är egentligen inte det farliga, man kan ladda upp sig och bara få en otäck stöt om man sedan rör ett element utan att det skadar. Det farliga är om man får kontakt med polerna i vägguttaget eller blir träffad av blixten, då får man en mycket högre ström igenom kroppen och man kan få brännskador och skada hjärtat. Man kan dessutom få kramper, därför kan man ibland fastna om man kommer i kontakt med en strömförande ledning.
Fåglar som sitter på ledningar får inga stötar däremot, detta eftersom att de har båda fötterna på ledningen och därför kan elektronerna inte röra sig någonstans. Om någon del av fågeln nuddar marken däremot så kan laddningen föras genom fågeln ner i marken. Den blir alltså grillad.
I de flesta material finns det ett visst motstånd för att strömmen ska få passera, vissa kan till och med stoppa strömmen helt. Men sedan finns det också material som inte har något motstånd alls dessa kallas för supraledare. Då kan man undra varför dessa material inte alltid används så att allt går mycket fortare? Jo, de behöver kylas ner extremt mycket och effektförlusterna under deras transport skulle bli för hög för att vinna något på det.
Halvledare kan bete sig både som en ledare och en isolator, de kan endast leda ström om spänningen är tillräckligt hög, annars inte alls. Datorer är gjorda av dessa slags ledare.
Till innehållsförteckning