Kroppens polysackarid - glykogen
När vår matspjälkningen har delat upp kolhydrater som vi ätit till monosackarider (enkla sockerarter som glukos eller fruktos) skapar den glykogen. Glykogen är kroppens sätt att förvara och lagra kolhydrater.
Till vänster kan du se en skiss som i princip visar skillnaden mellan stärkelse och glykogen. Vilken är skillnaden?
När celler, i växter eller djur, behöver snabb energi kopplas glukosmolekyler loss från kedjorna. Enzymerna som kopplar loss kan bara "angripa" kedjan i ändarna. Ju fler ändar desto fler ställen för enzymerna att koppla loss glukosmolekyler på. Vilken fördel har djur av att skapa glykogen istället för att skapa stärkelse? Varför har inte växter något behov av att skapa glykogen?
Glykogen lagras i muskler och i lever. Leverns glykogen räcker i 8-12 timmar och används som en energireserv som håller blodsockernivån ganska konstant. Dessutom behövs leverns glykogen för att kunna ge energi till hjärnan (hjärnan klarar nämligen inte av att spjälka fett till energi och därför måste den ha glukos).