(Studieteknik/Orienteringskurs 50p)

MINNET och MINNESKNEP

För att kunna lära dig något måste du använda minnet. I den här modulen ska vi tala lite om vad minnet är och du ska få några ”minnesknep”. Vi har flera sorters minne och för att vi verkligen ska komma ihåg det vi lär oss måste vi använda minst två av dessa minnen. Korttidsminne och långtidsminne. Korttidsminne är det som vi tänker på just nu. Det vi tänker på eller lär oss just nu kan antingen föras över till långtidsminnet eller försvinna. Korttidsminnet är begränsat i mängd. Vi kan minnas en viss mängd information t.ex. ett telefonnummer, men vi klarar inte att minnas två nya nummer på en gång.

Långtidsminnet är däremot nästan obegränsat i mängd. vi kan minnas nästan hur mycket som helst i vårt långtidsminne! Men vi måste få informationen dit och vi måste ha koder eller ”minnesspår” för att hitta den information som vi har i vårt långtidsminne. När vi tror att vi glömt något handlar det ofta om att vårt ”minnesspår” till informationen har fått växa igen eller suddas ut.

Det är här repetitionen kommer in. Repetition är kunskapens moder! Så har man sagt i tusentals år och så säger hjärnforskarna idag också. Anledningen är att det är repetitionen som hindrar ”minnespåren” till långtidsminnet från ovan nämnda igenväxande eller utsuddning. Repetitionen håller alltså kanalerna till minnet öppna! Detta går också att illustrera med hjälp av en minneskurva. Här ska vi försöka illustrera hur stor mängd information vi minns med eller utan repetition. Minneskurva
Minnet är alltså stort och komplext. Och vi minns på många sätt. Genom att se och höra, lukta och känna, läsa och skriva, prata och lyssna.

MINNESKNEP


Nu ska vi titta på några minnesknep. Det vill säga några sätt att hjälpa dig att minnas ord, namn, tankegångar m.m. Vi kommer här att både låta dig läsa om knepen och se korta filmer som illustrerar texten.

Kom ihåg när du jobbar med minnesknep att detta är ett sätt att minnas ord, listor, glosor och liknande, fakta helt enkelt. Men minne och kunskap är inte samma sak. Kunskap handlar ju om så mycket mer, framför allt om förståelse och det får du jobba med på andra sätt. Det viktigaste är alltså inte att du minns en sak utan att du förstår den!



TILLBAKA till föregående sida!