Token Ring

Token ring utvecklades i syfte att skapa en nätverksstandard som lämpade sig väl för nätverk med många användare. Den standardiserades som IEEE802.5 och hade stöd för 4 och 16 Mbps. Vanligtvis används STP eller UTP kategori 4 kablar i token ring. Datorerna kopplas samman i en central enhet som kallas MAU (Media Access Unit). Den längsta tillåtna längden är 45 meter mellan två MAU och 100 meter mellan MAU:n och datorerna. Maximalt antal MAU är 250 st med STP kabel och 72 st med UTP/4 kabel.

Access Metod
I token ring används metoden token passing som innebär att endast en dator kan försöka att sända samtidigt. Det finns bara en token och den som vill sända måste plocka upp den.

Transportmetod
I token ring skickar mottagaren alltid en kvittens till avsändaren att data kommit fram korrekt vilket kallas för en ”Connection Oriented” transport metod. Om vi använder ett protokoll som hanterar felkontroll så kommer leveransen även att bekräftas av detta, alltså en dubbel kontroll, vilket är ganska tidskrävande.

Adressering
Token ring använder samma metod för adressering som Ethernet, däremot ser paketen annorlunda ut.

Frames
Ett paket som skickas med token ring skiljer sig från Ethernet paket och består av följande:

  • Starting Delimiter – En startbit markerar början av ett paket.
  • Access Control – Styr paketens prioritet.
  • Frame Control – Anger vilket typ av överföring som skall användas.
  • Destinationsadress.
  • Källadress.
  • Data upp till 4099 bytes.
  • FCS – Kontrollsumma med CRC.
  • Frame status – Markerar kvittens av mottagna paket.
  • Ending delimiter – Markerar slutet på paketet.
FDDI
Fiber Distributed Data Interface var, som framgår av namnet, ursprungligen endast standardiserat för fiberkoptisk media. Idag finns det också specificerat för UTP och STP kabel och kallas då CDDI. Det maximala avståndet mellan två datorer är 2000 meter och antalet datorer är begränsat till 500 stycken.

Access Metod
Access metoden i FDDI liknar mycket den i token ring. FDDI skickar också runt en token som den station som vill sända plockar upp.
Däremot används vissa bitar för timing och synkronisering på ett annat sätt. Dessutom använder sig FDDI av två ringar där token roterar åt motsatta håll. Den sekundära ringen transporterar bar runt token och används endast om den primära ringen skulle få ett avbrott. Om detta skulle ske kopplas automatiskt den andra ringen in och användarna kan fortsätta att skicka data som om inget hänt. FDDI kopplas samman med speciell utrustning som har olika antal och typer av portar. Vad som skiljer dessa är överkurs, men rent generellt kan sägas att en DAC är den mångsidigaste av dessa.

©Copyright: Lars Sjunnevik