Stavning

Alltid stavas alltid med två l. Aldrig stavas aldrig med två l.

Det finns en hel del stavningsregler att följa i svenskan. För det mesta stavar du säkert rätt utan att tänka på varför men ibland fastnar du säkert och försöker resonera dig fram till rätt stavning. Det finns ju en logik.

En vän berättade för mig hur hon hamnade i en häftig dispyt med sin fröken i lågstadiet. Fröken gjorde markeringar och frågetecken i hennes texter när hon gång på gång skrev ordet "andsikte":

- Varför envisas du med att skriva "andsikte", frågade fröken. Du vet ju att det heter "ansikte".

- Men det stavas visst "andsikte"! Det är ju det man andas (and-) och ser (sikte) med!

Logiken i stavningen är inte alltid den vi själva följer, även om det oftast stämmer.

I den här kursen kommer jag inte att gå igenom olika stavningsregler. Jag förutsätter att du redan kan en hel del från nian. När du skriver vill jag att du använder dig av ordböcker, Svenska Akademiens ordlista och stavningsprogram på datorn. Svenska ordböcker på nätet är under utveckling. Slå upp ord du är osäker på. För nya datatermer finns Svenska datatermgruppens sida på nätet.

Tape eller tejp - mail eller mejl?
Utöver datatermer kommer en strid ström av ord från engelskan in i svenskan. Lånord (ord med utländsk härkomst) försvenskas i regel när de används ofta och under lång tid. En försvenskad stavning görs för att ordet ska passa in i det svenska form- och uttalssystemet liksom i fallet "tape", som i svenskan stavas "tejp".

Övning

Ta reda på hur följande ord böjs i plural: avokado, video, bokhandel, webb. Använd hjälpmedel!