Trådlös kommunikation

WLAN

Trådlöst nätverk, WLAN har blivit mycket vanligt i och med att både bärbara datorer, plattor och mobiltelefoner idag har det inbyggt. Det finns både i hemmet och på företagen, på flygplatser, hotell mm. WLAN är dock inte en ersättning för trådburna nät. Stationära datorer är sällan uppkopplade via WLAN. Även om både kvalitén och hastigheten har förbättrats betydligt på senare tid så får man ändå inte den stabiliteten i uppkopplingen som man får med trådburna nät. 

 

Bluetooth

Bluetooth eller Blåtand, är en standard som tagits fram för trådlös kommunikation mellan olika enheter, som till exempel en mikrofon eller tangentbord och en dator eller trådlöst headset till mobiltelefonen. Även i bilar används Bluetooth, bl.a till handsfree. På senare tid har det även börjat komma musikanläggninar som kan kommunicera med dator eller mobil via Bluetooth så att den trådlöst kan spela upp musik från den. Den senaste standarden heter Bluetooth 4.0 och godkändes i juli 2010. Standarden har fått sitt namn efter den danske vikingakungen Harald Blåtand.

Bluetooth_headset.jpg
511px-Bluetooth_Mouse.jpg

Bluetooth Headset

Bluetooth Mouse

7404197140_d336ed5ce5_o.jpg

En trådlös WLAN-router från Netgear

 

Det är ursprungligen ett handelsnamn lanserat av branschorganisationen Wi-Fi Alliance för att beskriva teknik baserade på standarder i familjen IEEE 802.11. Syftet med wifi är att genom tester och efterföljande certifiering garantera att produkter fungerar tillsammans. Numera används ofta begreppet som ett mer populärt och slagkraftigt sätt att beteckna trådlöst LAN ("WLAN") över IEEE 802.11-standarden. Det har visat sig vara tydligare att använda begreppet wifi än WLAN eftersom man då med svenskt uttal förhindrar sammanblandning med VLAN. Varumärkena Wi-Fi och Wi-Fi CERTIFIED ägs av Wi-Fi Alliance.

3G/4G

Vill man ha helt trådlös kommunikation även utanför hemmet eller arbetsplatsen skall man satsa på 3g eller 4g.

Tekniken kallas ofta WWAN, Wireless Wide Area Network. Det är samma teknik som när man surfar i sin mobiltelefon. Det kommer fler och fler både laptops och surfblattor med inbyggt WWAN. Då finns där en plats för SIM-kortet i datorn och man kan surfa utan behov av t.ex USB-modem.

 

3G, tredje generationens mobiltelefoni, ger mobiltelefontjänster med en överföringshastighet på upp till 2 Mbps för stationära system (med HSDPA upp till 14 Mbps.). För mobila system når man upp till 384 kbps. 

 

4G är fjärde generationens mobilkommunikation, ett samlingsnamn på framtida standarder bortom 3G. 4G är främst avsedd för ultrabredbandig internet–åtkomst. För att en kommunikationsteknik ska få kallas 4G krävs egentligen att den kan erbjuda hastigheter på ungefär 100 Megabit per sekund till mobila användare och 1 Gbit/sekund till stationära användare, och således uppfyller specifikationen IMT-advanced, som är standardiseringsorganet ITU:s kriterier för 4G-system, men tidiga versioner av standarder som ännu inte kommit upp i över 100 Mbit/s marknadsförs som 4G.

x:25 y:1090 745x305
2042780355_6ff1e36fee.jpg

 

Ett annat problem med WLAN är att det måste skyddas mot intrång och snyltning. Ett oskyddat WLAN kan vem som helst komma åt. De kan då snappa upp viktiga uppgifter såsom inloggningar mm. Eller så kan grannen surfa på Internet på din bekostnad via ditt WLAN. Det finns olika sätt att skydda sitt WLAN mot intrång och snyltning, bl.a WEP, WPA och WPA 2. WEP är den tidigaste och idag sämsta tekniken. WPA och WPA2 är de som använda idag. Man kan även använda sig av MAC-filtrering, och att stänga av SSID-broadcast. Vi kommer tillbaka till detta längre fram.

Som med så mycket annat så finns det även här lite förvirring när det gäller namnet. WLAN är namnet på tekniken (Wireless Local Area Network) men många säger idag WiFi Från Wi-Fi. Eng. ['waifai].