Utforma en rapport



När man skriver en utredande uppsats eller en rapport bör man följa vissa regler, för att underlätta för läsaren. Här följer en variant på upplägg. Du bör följa denna mall när du gör din fördjupningsuppgift:

1. Titelsida
Gör en titelsida med rapportens titel, ditt namn, klass, skola, datum och den eventuella handledarens namn.

2. Sammanfattning/Abstract
Man kan skriva en kort sammanfattning av uppsatsens innehåll, på engelska eller svenska. Här ska läsaren kunna se om innehållet motsvarar det han / hon söker, utan att behöva läsa hela rapporten. På engelska kallar man detta för abstract. I kortare arbeten är detta inte så vanligt.

3. Innehållsförteckning
Efter förstasidan och den eventuella sammanfattningen bör man finna en innehållsförteckning med rubriker, underrubriker och sidhänvisningar till dessa:

Innehåll  
1. Introduktion 2
2. Bakgrund 2
3 Brevmodellen 3
3.1 Nya verktyg 4

Man numrerar inte försättsbladet och tar heller inte med själva innehållsförteckningen här.

4. Introduktion med problemformulering
Vad ska du undersöka? Varför? Hur? Med hjälp av vilka källor? Berätta detta i din introduktion. Du kan också dela in introduktionen i mindre avsnitt med rubrikerna: Syfte, Metod och Material. När man läser introduktionen ska man få en klar bild av vad du skriver om men avslöja helst inte vad du kommer fram till redan här!

5. Huvuddel
Själva undersökningen beskrivs här. Eventuella experiment redogörs för och diskuteras. Huvuddelen delar du in i avsnitt med hjälp av rubriker och underrubriker. Sammanfatta gärna huvudinnehållet i varje avsnitt så blir det lättare för läsaren att följa ditt resonemang. Huvuddelen ska självklart inte kallas 'huvuddelen'.

6. Resultat
Här sammanfattar du resultatet av din undersökning: "Detta har jag kommit fram till om distansstudier". "Konsekvenserna av mina slutsatser är dessa…." och så vidare. Här ska du följaktligen besvara den fråga eller de frågor du ställde i inledningen. Leder din rapport till nya frågeställningar för någon annan att arbeta vidare utifrån är detta rätta stället att redovisa dem.

Som läsare ska jag kunna gå direkt från inledningen till avslutningen för att snabbt få en uppfattning om innehållet.

7. Litteraturreferenser
Här listar du dina källor, muntliga och skriftliga.

8. Bilagor
Eventuella bilagor: bilder, kartor, ritningar och dylikt finns under rubriken "Bilagor".

Eventuellt vill du klämma in en notförteckning före bilagorna. Det går bra. Annars är det ofta praktiskt att ha så kallade fotnoter istället där notförklaringen kommer längst ned på samma sida som noten. En smaksak som mycket annat här i livet!

Självklart finns det andra modeller man kan följa. Det viktiga är att rapporten/uppsatsen är logiskt uppbyggd och att det är enkelt för läsaren att ta till sig den.