I den andra delen i serien om vår planet jorden får vi bekanta oss med jordens olika klimat.   Grundläggande meteorologiska begrepp presenteras och förklaras utförligt med hjälp av animationer. På vår planet ryms vitt skilda klimattyper, allt från ständigt istäckta poler till vidsträckta öknar. Hur kan det komma sig? Genom att förklara sambandet mellan årstiderna och jordens rotation, omloppsbana och vinkel i förhållande till solen besvaras denna, och många fler frågor. Vidare förklaras väder, väderlek och klimat, och de meteorologiska processerna bakom. Vi får lära oss hur flöden av luft och vatten skapar de landskap som vi lever i och brukar. 

 



 

 

 

 


 

 

 

 

 

Frågor efter visning

  1. Vad innebär det att solen står i zenit? 
  2. Beskriv eller rita läget som jorden befinner sig i förhållande till solen under en sommardag i Sverige. 
  3. Vad heter klimatzonerna som en skåning respektive en norrlänning är bosatta i? 
  4. Vid polcirkeln händer det varje år något mycket spektakulärt - vad? 
  5. Förklara skillnaden mellan väder, väderlek och klimat. 
  6. Beskriv klimatet, väderleken och vädret på den plats du befinner dig! 
  7. Förklara begreppen högtryck och lågtryck. Vad är det som förflyttas mellan dem och vad kallar vi den rörelsen? 
  8. Rita vad det är som händer vid den tropiska konvergenszonen. Använd dig gärna av färgpennor för att markera temperaturskillnader, klimat och vindriktningar. 
  9. Förklara varför det sällan regnar i mitten av hadleycellerna. 
  10. Intertropiska konvergenszonen förflyttar sig med jämna intervaller från ena sidan av ekvatorn till den andra. Vad innebär det för klimatet i zonen? 
  11. Vad definierar ett biom? Nämn så många faktorer du kan. 
  12. Filmen tar upp två viktiga saker som skiljer på hur begreppen ”biom” och ”klimat” beskriver landskapet på en plats, vilka?

__________________________________________________________________________

 

Aktiviteter efter visning

__________________________________________________________________________

 

Nyckelord

__________________________________________________________________________


Filmens delar i korthet


Jordens rotation och omloppsbana

Varje dygn roterar jorden ett varv kring sin egen axel. På ett år har den hunnit med hela 365,25 snurr, och dessutom tagit sig ett helt varv runt solen. Jordens axel lutar i 23,5 grader, och går i en elliptisk bana kring solen. Därför skiner solens ljus starkast på olika ställen på jorden beroende på var jorden befinner sig i sin omloppsbana och i vilken vinkel ljuset träffar jordens yta. Man kan därför horisontellt dela in jorden i fyra olika klimatzoner - tropiska zonen, subtropiska zonen, tempererade zonen och polarzonen.


Dygnet och årstiderna

Dygnet är indelat i 24 timmar, och börjar och slutar med vår moderna 24-timmarsräkning vid midnatt. På de flesta ställen på jorden ser dygnet ungefär likadant ut med en gryning, en dag, en skymning och en natt. Men vid de båda polerna är det helt annorlunda. Där hamnar polerna på grund av jordens omloppsbana kring solen i skugga halva året. Det kallas för polarnatt, och innebär för de som bor närmast polerna att det är mörkt ute i nästan sex månader. Andra halvan av året är det tvärtom - då går solen aldrig helt ner! På resten av jorden, framför allt i de tempererade zonerna, märks jordens rotation som årstider.


Väder, väderlek och klimat

”Vädret” är något som vi beskriver med ord som varmt, soligt, blåsigt och torrt. I en väderleksrapport beskrivs vädret såsom det är för stunden. I en väderleksprognos försöker man istället förutse hur vädret ska bli närmaste dagarna. Ordet värdelek beskriver vädret över en längre tid. För att beskriva vädret på en plats under en ännu längre period behöver man använda sig av begreppet klimat. För att bestämma ett klimat behöver man använda statistik som sträcker sig mer än 30 år tillbaka i tiden.


Passadvindar och den intertropiska konvergenszonen

Vind är luft som flyttar sig från högtrycksområden till lågtrycksområden. Det finns tre stora cirkulationssystem som går under namnen polarvindarna, västvindsbältena och passadcirkulationen. I området kring ekvatorn möts vindarna från 

norr och söder och skapar en egen meteorologisk zon - den intertropiska konvergenszonen. Där stiger och sjunker luft i ett oavbrutet kretslopp, för med sig vatten och orsakar ett växelvis torrt och frodigt klimat med regnperioder och torrperioder.


Biom

Klimatzonerna är ganska grova indelningar av jordens skiftande och mångfaldiga landskap, och vill man vara mer exakt än så kommer begreppet biom väl till pass. Biom, eller ekoregioner, är de olika typer av landskap som ryms inom de olika klimatzonerna. Ett biom definieras av dess geografiska läge, temperatur, nederbörd, vegetation och hur väl jorden går att bruka. 

 

moln.jpg

Jorden - klimat, växtlighet, årstider

Filmhandledning

Filmfakta