Skriv ett PM!


Ja, i utbildningar och på arbetsplatser är det inte en helt ovanlig uppmaning. Men vad är egentligen en PM, eller ett PM, som man ju oftast säger.

Skriva PM...

Jo, det är en förkortning för "en promemoria", det vill säga ordagrant "för minnet". PM är alltså ett slags kom-ihåg-rapport. Ibland används det som en term för en inlämningsuppgift - vilken som, ibland för en utredande rapport och ibland så som vi ska använda begreppet i denna kurs - som en sammanfattning och beskrivning av ett lite större arbete (uppsats / rapport) under arbetets gång. Ett PM ska vara kort, tydligt och lättläst. Ofta skriver man i punktform.

När du gör din fördjupningsuppgift i svenskkursen som i slutändan ska presenteras i form av en rapport, ska du skriva två PM. Den första någon vecka efter att du valt ämne och ytterligare en när du nått halvvägs.

I dina PM tar du upp syftet med arbetet, beskriver din metod, arbetets innehåll, din tidsplan, det material du använder samt tar upp eventuella frågetecken med arbetet. De behöver inte vara utförliga och detaljerade men de måste vara välstrukturerade enligt följande modell:

1. Ämne (vad handlar uppsatsen om?)

2. Syfte (vad vill jag uppnå med min uppsats?)

3. Metod och material (hur arbeta och med vilka källor?)

4. Tidsplan (när ska jag vara klar med vad?)

5. Frågor (vad undrar jag över?)