Annonsera referatet

Om du ska referera ett TV-program kan du inleda din text så här:

I senaste avsnittet av "Seinfeld" (1998-12-17, TV2) var rollfigurerna Jerry, George, Kramer och Elaine på väg till Paris…


Läsaren förstår då genom din inledande annonsering att texten är en sammanfattning av innehållet och att det inte är din egen fantasi som skenar iväg. Om du istället hade skrivit:

"Jerry, George, Kramer och Elaine var på väg till Paris…"

utan en annonsering skulle läsaren förmodligen anta att det rör sig om inledningen till en berättelse du själv har skrivit.

När du refererar en bok annonserar du titel, författare och utgivningsår. För en tidningsartikel gäller rubrik, författare, tidningens namn, nummer och årgång. Om du refererar vad Susanne Nilsson skrivit i tidskriften "Sajberspejs" kan inledningen låta så här:

I årets julinummer av "Sajberspejs" (nr 7/98) argumenterar Susanne Nilsson mot ungdomars användande av datorspel. Rubriken "Ett spel om dagen gör dig rund om magen" syftar på bristen på fysisk aktivitet, vilket Nilsson menar är en följd av en överdriven spelanvändning.

Referatmarkering
För att undvika missförstånd kan det vara bra att vid flera tillfällen markera för läsaren att det är ett referat som görs. Här kan man använda sig av olika verb tillsammans med författarens namn:

Susanne Nilsson säger vidare…
Susanne Nilsson menar…
Susanne Nilsson påstår…
Susanne Nilsson pekar på…
Artikelförfattaren tycker…