Fission betyder klyvning. I det här fallet betyder det klyvning av en atomkärna. För att förstå vad som händer måste vi först tänka efter på vad som finns i kärnan.
Protoner och neutroner right?
Protonerna har en laddning och likadana laddningar stöter ifrån varandra (som magneters nordändor mot varandra). Så hur kan kärnan hålla ihop? Jo en särskild sorts kraft som kallas stark kärnkraft håller ihop kärnan.
I en atomkärna med väldigt många neutroner och protoner får den starka kärnkraften svårt att hålla samman kärnan. Tänk dig ett kardborreband. En bit ifrån varandra håller inte kardborrebanden ihop alls. Men kommer de nära varandra så sitter de ihop. Ungefär så kan vi tänka oss den starka kärnkraften också.
Tänk nu istället på en uranatom. Den har 92 protoner i kärnan och 146 neutroner. Om vi bombarderar kärnan med neutroner och lyckas pricka kärnan med en neutron kan det hända saker.
Kärnan är nu för stor och den starka kärnkraften klarar inte av att hålla ihop partiklar på så stort avstånd (kardborrebandet!) från varandra. Kärnan spricker!
Det bildas en massa värme, varför? Klicka här. Och så en fråga. Varför kan vi inte använda en lättare och mindre atom som t.ex. kväve (7N) istället för uran?
en.wikipedia.org