Vädret påverkar växter, människor och djur vare sig vi vill det eller inte. Men vad är egentligen väder? I denna film tittar vi närmare på de orsaker som ger oss vind, nederbörd och åska. Det är ett komplext samspel mellan solen och jorden, och det ger oss det klimat som är så unikt för vår planet – ett klimat som kan hysa liv. När vi undersöker vädret och vindens krafter tar vi hjälp av meteorologiska mätverktyg och observationstekniker. På så sätt kan vi inte bara avgöra vilket väder vi har idag, utan också hur vädret kommer att vara imorgon. Vi kan också lära oss att förstå de mekanismer som ligger bakom de mer spektakulära väderfenomen som finns på jorden.
Diskussionsfrågor
-
Vad kallas det tunna luftskikt som finns runt jorden?
-
Hur uppstår vind?
-
Hur förändras vatten i olika temperaturer?
-
Förklara vattnets roll i vädret! Varför finns det nederbörd?
-
Vad menas med klimat?
-
Hur mäter och beskriver man väder?
-
Hur uppstår blixtar?
__________________________________________________________________________
Nyckelord
- Väder
- Nederbörd
- Meteorologi
- Atmosfären
- Klimat
- Vind
- Väderprognos
- Solen
- Moln
- Åska
- Blixtar
- Årstider
- Väderkarta
__________________________________________________________________________
Om Väder
Vädret påverkar växter, människor och djur vare sig vi vill det eller inte. Men vad är egentligen väder? För att ta reda på det behöver man se jorden från rymden. Då kan man se att det finns ett tunt lager av luft runt jorden. Det kallas för atmosfär, och det är i atmosfären som vädret skapas. Det är solen som påverkar vilket väder vi får. När solens strålar värmer upp luften skapas rörelse – det som vi kallar vind. Värmen får också vatten att förångas och stiga uppåt i atmosfären. När det har kommit tillräckligt långt upp kyls det av och faller ner som regn eller snö. Vädret förändras med årstiderna. Det varma vädret på sommaren för med sig sol, men också åska ibland på eftermiddagarna, och de kalla vintrarna ger oss vita vinterlandskap.
För att kunna förutsäga hur vädret kommer att bli imorgon måste man först veta tillräckligt mycket om det rådande vädret. De som är experter på väder kallas för meteorologer. De studerar flera olika faktorer för att avgöra vad det är för slags väder och hur det kommer att utvecklas. De viktigaste är molnighet, temperatur, lufttryck och luftfuktighet. Genom att observera vädret på samma plats länge kan man få reda på ett slags genomsnittsväder – klimat. På så sätt kan man urskilja olika klimatzoner. Varmast är det runt ekvatorn, där solens strålar träffar jorden lodrätt och mycket starkt.
När meteorologerna har gjort sin väderprognos kan den nå ut till alla nyfikna via tv och tidningar. Där publiceras den i form av en väderkarta, som med olika symboler visar hur vädret kommer att bli de närmsta dagarna. Den visar även temperatur, åska och vilken riktning och styrka vinden kommer att ha.
När solens strålar värmer jordens yta blir vattnet i sjöar och hav uppvärmt och förångas. Då förvandlas det till vattenånga och stiger upp i luften. Vattenångan samlas i stora sjok och bildar moln. Men väl uppe i atmosfären är det kallt, och när vattenångan kyls ner tillräckligt mycket blir den åter igen till vatten. Vattendropparna är för tunga för att kunna sväva och faller ner mot jorden i form av regn. Om det är tillräckligt kallt fryser de och blir till snö istället. Förutom snö och regn kan nederbörd också innebära hagel och snöhagel.
Ibland blir vädret extremare än bara regn och snö. Om vindar rör sig upp och ner snabbt i ett bymoln kan det skapas en elektrisk laddning i molnet. Urladdningarna från laddningen i molnet gör sig sedan högljutt påminda i form av blixtar och åska. Även vindar på marknivå kan leda till extrema väderfenomen så som tornados och virvelstormar. Då är vindhastigheterna mycket höga, och man gör bäst i att stanna inomhus och vänta på bättre väder. Kanske visar sig vädret från en bättre sida nästa dag med en regnbåge eller en vacker solnedgång!