Äntligen framme!

HEM

Nu efter lång tid har bananväxten grott, växt, fått frukter och transporterats och är nu i Sverige. Vi konsumenter köper bananen och den är äntligen framme i vår fruktskål på köksbordet. Men egentligen slutar inte resan riktigt här. Vi ska ju också äta den! Vad sker då?

Näringsämnen 

Mat innehåller ju en massa näringsämnen som vi människor måste få i oss. Dessa är:


Bananens väg genom kroppen 

1. Tänder tuggar sönder bananen och amylas bryter ner stärkelse till glukos i munnen.

2. Transporteras genom strupen

3. Bananen färdas till magsäcken. Där bryts den ner av magsyra (saltsyra) och pepsin till dess minsta beståndsdelar. Där sker också en mekanisk knådning. 

4. I tolvfingertarmen sker fettfördelning (av lipas), kolhydratsfördelning (av amylas) och proteinfördelning (av pepsin). Det är bukspott som innehåller lipas, amylas och pepsin. Galla finfördelar fettet så att det är lättare att angripa. 

5. I tunntarmen bearbetas maten dels mekaniskt (dock väldigt lite) men främst kemiskt m.hj. av de enzymer som även fanns i tolvfingertarmen. I tunntarmen absorberas också vitaminer, mineraler, fettsyror, kolhydrater och proteiner m. hjälp av tarmluddet (som är som små väck i tarmen). Näringen tas sedan upp av blodsystemet och lymfan.

6. I tjocktarmen regleras vätskebalansen och här tas även vitaminer upp. Bakterier hjälper till att bryta ner fibrer.

7. I ändtarmen hamnat sedan det som är kvar, som sedan åker ut som bajs. För detta krävs muskelaktivitet!

x:45 y:885 730x410

Cellandning 

Cellandning, som också kan kallas för förbränning, sker så att kroppen ska få energi. Det sker i en organell i cellerna som heter mitokondrie. För cellandning krävs det socker. Bananen innehåller stärkelse som kroppen omvandlar till glukos. Detta är ett socker som vi använder i cellandningen. 


    Cellandningen ser ut så här:

    Socker (C6H12O6) + Syre (6O2)-> Energi (ATP) + Koldioxid (6CO2) + Vatten (6H2O)



Socker (glukos) från t.ex. bananen och syre från respirationen (från när vi andas in) ger oss energi så att vi kan tänka, röra oss m.m., koldioxid (som vi sedan andas ut) och vatten. Något som är intressant här är att man tydligt kan se hur kolet går i ett kretslopp. Kolet i sockret kom ju som jag sagt tidigare från koldioxid från luften (genom fotosyntes) och nu är det i form av koldioxid i luften ien. Vem vet, det kanske når en bananplanta igen och åker samma väg en gång till(dock inte så troligt)! 

https://pixabay.com/sv/banan-frukt-gul-s%C3%B6t-bent-151144/

Proteiner - Proteiner består av aminosyror. Vi behöver proteiner för att det är dem som bygger upp cellvävnader. De behövs även då hormoner, enzymer och viktiga delar av immunförsvaret består av proteiner.

Kolhydrater - Kolhydrater kommer i form som stärkelse, fibrer och socker. Det är den viktigaste energikällan vi har då det lätt transporteras i blodet då det är vattenlösligt. De mesta kolhydrater bryts ner till glukos som sedan cellerna gör om till energi. Det är detta som är cellandning vilket jag berättar om där nere.

Fett - Fett finns som mättat, omättat eller fleromättat. Skillnaden är hur fettsyrorna som fettet är uppbyggd av ser ut. Fett fungerar som en energi reserv, ifall man inte får energi från annat håll kan kroppen ta från fettet. Fettet fungerar också som värmeisolering och stötdämpning för organ. 

 

Mineraler - Mineraler är livsnödvändiga spårämnen som behövs i små mängder. Vår kropp kan inte skapa det själv. Exempel på mineraler är järn och selen. 

Vitaminer - Livsnödvändiga ämnen som vi behöver få i oss i vår kost. Varje vitamin har sin egen uppgift. A-vitamin och C-vitamin är exempel på vitaminer.