Arbetsmarknaden

Lucktext

Fyll i alla luckor och klicka sedan på "Kontrollera" för att se Ditt resultat. Använd knappen "Ledtråd" för att få hjälp med en bokstav om Du har problem med ett visst svar. Du kan också klicka på knappen "[?]" för att få en ledtråd. Obs! Du förlorar poäng på att utnyttja tips eller ledtrådar!
På bilden här bakom ser man en . Där säljer man varor. Det finns ingen riktig affär, utan folk kommer till platsen med sina produkter. Och människor kommer dit och köper det som de tycker är bra. När det blir mörkt, packar man in sina saker och lämnar platsen.


Arbetsmarknad är en annan sorts marknad. Det är inte en plats som man kan gå till. Arbetsgivarna i ett land behöver människor som ska arbeta i deras företag. Människorna i ett land behöver arbete. Arbetsgivarna betalar lön till de anställda. Man kan säga att de köper . Arbetstagarna sitt arbete. Denna affär mellan arbetstagare och arbetsgivare kan man kalla för en arbetsmarknad.

Om det finns mycket arbete i landet, brukar lönerna gå upp och det blir förstås
lätt att få jobb. Om det är ont om arbete, kan lönerna och många människor blir arbetslösa. Arbetsmarknaden förändras då och då. Det är ibland goda tider och ibland dåliga tider. Man kan också prata om högkonjunktur och .
Det är inte alltid lätt att förstå, varför det plötsligt blir dåliga tider. Det kan hända något i världen som andra länder långt därifrån. När det var oljekris på grund av Kuwaitkriget i början på 1990-talet, blev det plötsligt dåliga tider också i Sverige. Många företag måste stänga och arbetslösheten blev större och . 1980 var arbetslösheten ca 2 % och 1993 hade den till 8%. När så många är arbetslösa blir staten och kommunerna fattigare, det inte kommer in så många skattekronor. Då finns det mindre pengar för skolor, sjukvård, vägar o.s.v.


När människorna blir arbetslösa, har de inte att handla lika mycket som tidigare. Då går affärerna sämre - de kan inte sälja lika många . Så småningom måste också en hel del fabriker och företag stänga. Då blir fler arbetslösa och de ekonomiska problemen ökar.



Arbetsmarknaden ändrar sig på annat sätt också. Gamla yrken försvinner och nya yrken kommer till. 1850 var 80% av svenskarna . Nu är det bara 2%. Då fanns det däremot inga dataprogrammerare eller IT-tekniker. Arbetstempot har också . Företagen vill att arbetstagarna ska vara hela tiden. Enkla arbeten försvinner. Det finns maskiner som kan göra de enkla jobben. Jobben som blir kvar åt människorna blir därför svårare och svårare och man kan inte klara dem utan . Det finns nästan inga jobb kvar, där det inte behövs någon utbildning.

Goda och dåliga tider snabbare än förr i tiden. Arbetsgivarna skulle vilja att det var lättare att folk. I Sverige är det ganska svårt att avskeda en anställd. Därför företagen inte folk, om de inte är säkra på att de verkligen måste. Det är också viktigt för arbetsgivarna att de verkligen anställer en person som gör ett mycket bra jobb, eftersom det är svårt att avskeda någon. Därför kan det vara svårt för unga människor att få jobb i Sverige. De har ju ingen erfarenhet. De är i sina yrken. Invandrare har ett liknande problem. De är ju också ”nybörjare” i Sverige och har ibland svårigheter med det språket.