VT17 v.2-5 LPP TEXTANALYS

Textanalys

LPP svenska 8AB vecka 2 - 5

 

Denna termin inleder vi svenskan med att analysera noveller, både vad gäller innehåll och form. Dina nyvunna kunskaper kommer du att ha nytta av när vi sedan ägnar resten av vårterminen åt att skriva egna noveller.

 

Syfte

Du ska få utveckla

 

Undervisning

  1. Vi läser tillsammans novell 1 = Maskrosen. Vi använder novellanalysschemat och gör tillsammans en modellanalys i punktform.

 

  1. Du får novell 2 = Inget trams. Använd novellanalysschemat och skriv ner dina tankar om novellen, i punktform!

          Görs på lektionstid och lämnas in.

 

     C . Vi använder novell 3 = Pappersväggar och novellanalysschemat och gör tillsammans en
            modelltext för en sammanhängande analystext.

 

  1. Du får novell 4 = flera finns att välja på! Gör ytterligare en textanalys men skriv den nu som sammanhängande text. Görs på lektionstid och lämnas in.


     E.   Du ska även visa att du muntligt kan uttrycka dina tankar och åsikter om det    
          vi läser och/eller lyssnar på (gäller även för betyget E).
           Se därför till att vara så muntligt aktiv du bara kan och att göra din röst hörd!

 

 

Bedömning

Lotta/Eva kommer att bedöma

 

 

KUNSKAPSKRAV                     Textanalys

 

 

Betyg E

Betyg C

Betyg A

Läsa

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

 

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

 

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra enklaoch till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdan de budskap i olika verk.

 

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

 

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse.

 

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligtframträdande och budskap som kan läsasmellan raderna i olika verk.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

 

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

 

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kanläsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

 

Tala, lyssna & samtala

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del

underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

 

 

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativtväl underbyggda argument på ett sätt som församtalen och diskussionerna framåt.

 

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen ochdiskussionerna framåt och fördjupar ellerbreddar dem.

 

 

Textanalys novell

 

Läs novellen en första gång

Ha papper och penna tillgängliga medan du läser och skriv ner de saker som slår dig, stort som smått, eller frågor som väcks.

 

Försök vara så öppen som möjligt för de associationer, tankar och känslor novellen framkallar. Använd dig gärna av dina tankar och åsikter i analysen!

 

Läs novellen en andra gång

Börja med din analys (anteckna och/eller markera i texten):

 

 

 

 

 

 

Fundera dessutom på följande:

 

 

 

 

 

Använd så många av punkterna ovan som möjligt när du analyserar den text du
ska undersöka!