Protokoll

Denna lektion beskriver funktionen hos de tre vanligaste protokollen samt vilken roll de spelar vid kommunikationen i ett nätverk.

Protokollens funktion
Ett protokoll består av ett antal regler för kommunikation i ett nätverk. När flera datorer är nätverksanslutna så kallas de regler och procedurer som används för kommunikation helt enkelt för protokoll.

Hela den tekniska operationen för hur datatransport fungerar kan brytas ned i små systematiska steg. Vid varje steg sker vissa saker som inte kan ske vid något annat steg eftersom varje steg har sina egna regler och procedurer (protokoll).

Dessa steg måste ske i en speciell ordning på varje dator i nätverket. På den sändande datorn utförs stegen från toppen och nedåt och i den mottagande datorn i motsatt ordning, från botten och uppåt.

I den sändande datorn skall protokollet:

  • Dela upp data i mindre bitar som protokollet kan hantera. Dessa bitar kallas för Packets eller frames (ramar).
  • Lägga till adressinformation till paketen så att mottagaren vet att data tillhör den.
  • Förbereda data för själva sändningen genom nätverkskortet ut till kabeln.
I den mottagande datorn skall protokollet:
  • Plocka upp paketen från kabeln.
  • Transportera paketen genom nätverkskortet in i datorn.
  • Ta bort all extra information (som den sändande datorn lade till) från paketen.
  • Kopiera data från paketen till en buffer där all skickad data sedan sätts ihop till ursprungligt skick. Denna buffer är oftast ett minne på nätverkskortet, men kan även ligga i datorns egna RAM minne.
  • Skicka vidare den hopsatta datan till den applikation (program) som skall ha den.
Eftersom dessa steg inte är samma mellan olika protokoll så kan inte två datorer som använder olika protokoll kommunicera med varandra utan hjälp av tilläggstjänster eller speciell hårdvara. Till exempel så ser ordningen för adressering, timing och felkontroll olika ut för varje protokoll.

Routebara och icke routebara protokoll
Fram till mitten av 1980-talet var de flesta LAN isolerade. Det fanns med andra ord inget behov av att skicka data mellan olika nätverk eller segment av dessa. Idag är många LAN delar av större nätverk som behöver utbyta data mellan varandra. Man säger att data som skickas från ett LAN till ett annat Routas.

Protokoll som har support för detta kallas för Routebara protokoll. Eftersom dessa protokoll kan användas för att knyta samman många LAN till större nätverk har deras popularitet och betydelse ökat konstant.

Vanliga protokoll

TCP/IP
Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP)
är en samling (stack) av protokoll som håller på att bli standard. Denna protokollstack har länge använts med operativsystem som MS-DOS, UNIX/Linux och MS Windows 95/98/2000. Från och med version 5.0 har även Novel Netware stöd för TCP/IP vilket ytterligare kommer att skynda på utvecklingen mot TCP/IP som standardprotokoll.

TCP/IP är ett Routebart protokoll som ger tillgång till bland annat Internet och alla dess tjänster. Dess popularitet beror mycket på att i stort sett alla moderna operativsystem har stöd för TCP/IP.

Några vanliga protokoll som ingår i TCP/IP stacken är:
  • TCP (Transmission Control Protocol)
    Sköter själva överföringen mellan datorer.
  • IP (Internet Protocol)
    Adresserar och routar paket mellan datorer.
  • SMTP (Simple Mail Transport Protocol)
    För sändning av E-post.
  • FTP (File Transfer Protocol)
    För överföring av filer.
  • SNMP (Simple Network Management Protocol)
    För övervakning av nätverk.
  • HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)
    Överföring av Internetsidor.
Ursprungligen fanns två problem med TCP/IP. Storleken och hastigheten. TCP/IP har en ganska stor protokollstack vilket kunde innebära problem i system med MS-DOS. Med moderna datorer och operativsystem som Windows 98/NT är inte storleken längre ett problem och hastigheten är ungefär densamma som för IPX.

NetBEUI
NetBEUI är ett litet, snabbt protokoll som stöds av alla Microsofts produkter. Fördelarna är att NetBEUI har en liten protokollstack (viktigt för MS-DOS baserade datorer) och hög hastighet vid transport av data över media. Den stora nackdelen med NetBEUI är att det inte är Routebart samt att det är begränsat till datorer som använder Microsoft baserade system. Därför används NetBEUI oftast vid funktionstest eller vid upprättning av tillfälliga nätverk.

IPX/SPX
Internetwork Packet exchange/Sequenced Packetexchange
(IPX/SPX) är en protokollstack som används i nätverk som kör Novell Netware som operativsystem. Liksom NetBEUI är det ett relativt litet och snabbt protokoll. Men till skillnad från NetBEUI så går IPX/SPX att Routa.

Microsofts ”kopia” av IPX/SPX heter NWLink och är, precis som IPX/SPX, Routebart. Vid installation av NWLink under Windows 98/NT så kallas protokollet för ”IPX/SPX kompatibelt protokoll”.

©Copyright: Lars Sjunnevik