retorikmönster.jpg
retorikmönster.jpg
retorikmönster.jpg
retorikmönster.jpg
retorik textplatta.jpg

MUNTLIG FRAMSTÄLLNING OCH RETORIK

BILDER

Metafor

Man skapar en bild med hjälp av språket genom att jämföra två olika företelser. "Vulkanutbrott i matsalen" är en metafor som beskriver att någon fått nog under lunchen.

 

Liknelse

Även här skapar man en språklig bild. Ett begrepp klargörs med hjälp av ett annat. I en liknelse sätter man ut "liknar" eller "som".  "Han är som en  vandrande vulkan" är en liknelse som beskriver någon som är på gränsen till ett utbrott.

 

Allegori

Allegori är en kort berättelse som konkret förklarar något mer abstrakt. Man målar upp bilder, gärna med hjälp av metaforer och menar alltså inte exakt det man säger. "Vulkanutbrott i matsalen, kom och hjälp till att stoppa lavaflödet  innan fler får utbrott!"  

 

JÄMFÖRELSER

Antites

Man arbetar med motsatser utan några nyanser. Fattig-rik, lång-kort, gammal-ung.

x:30 y:215 600x500

VÄNDNINGAR

Ironi

När man säger precis tvärtemot vad man menar, använder man ironi. Om man säger till den vandrande vulkanen "vad du verkar lugn" använder man ironi. För att förstå ironi lyssnar man inte på den exakta oralydelsen utan till undertexten

 

Hyperbol

En medveten överdrift. "Jag är så  arg så jag kan spricka". Det är ju ingen som verkligen tror att du kommer att spricka.

 

Litotes

Underdrift eller understatement. "Nu är jag lite sur" när man är vansinnigt arg. 

 

UPPREPNINGAR

Anafor och Epifor

I en anafor upprepar man  samma ord i början av flera satser. I en Epifor upprepar man samma ord i slutet av flera satser.

"Sköldmön" är en dikt av Karin Boye där både anafor och epifor förekommer:

Jag drömde om svärd i natt.
Jag drömde om strid i natt.
Jag drömde jag stred vid din sida
rustad och stark, i natt.

x:685 y:215 575x545

RETORISKA FIGURER

Den gamla retoriken kan ge oss många redskap i dag. För att få ett uttrycksfullt språk, använder man ofta retoriska figurer. De förstärker det du säger och gör att åhörarna kommer ihåg det du sagt. Använd dig av bilder, vändningar, upprepningar och jämförelser för att fånga åhörarens intresse och uppmärksamhet:

Här finns en film med tips
x:30 y:725 285x30
Läs om metaforer
x:30 y:755 143x23