Antikens syn på arbete


Det fanns likheter mellan hur Grekland och Rom fungerade rent ekonomiskt. Därför försöker vi först att se antiken som en enhet för att beskriva antikens ekonomi.

År 0 omfattades 50 - 60 miljoner människor, ojämnt fördelade, av det antika området. Den romerske filosofen och statsmannen Cicero beskrev sitt samhälles syn på arbete. Arbeten som berörde folk illa hade mycket låg status. Det var till exmpel skatteinkasserare och penningutlånare.

Man såg också ned på arbeten som inte krävde särskilt stor yrkesskicklighet. Vidare ansågs det smutsigt att tjäna pengar som mellanhand vid handel. Hantverkare stod inte heller särskilt högt i kurs, enligt Cicero. De som stod längst ned på Ciceros skala var emellertid de som "betjänar våra njutningsbehov". Det var till exempel kockar, fiskare, slaktare, parfymhandlare, musikanter och artister.

Yrken som värderades högt var inom medicin, arkitektur och högre undervisning. Allra högst värderade emellertid Cicero jordbruket.


Slavarna
 
Både Grekland och Rom var slavekonomier. Det fanns en skala från fri till ofri med ett spektra däremellan av olika grader av ofrihet. Det fanns till exempel många olika yrkesgrupper bland slavar. Dessa arbetade ofta tillsammans med fri arbetskraft.

Slavar var människor i gudarnas ögon. Detta skilde dem från vanlig egendom. Vid t ex gruvdrift och storjordbruk var det svårt att få tag i tillräcklig mängd arbetskraft genom lönearbete. Man tvingades till att använda slavar.

Slavarna fanns både i offentlig och privat verksamhet. De var helt nödvändiga för att den antika ekonomin skulle fungera. De hade också en social roll att fylla och de härskande grupperna i samhället hade stark tilltro till slavarna.

Det finns en äldre uppfattning om att slaveriet var ineffektivt och olönsamt och att slaveriet hindrade tekniskt utveckling. Men detta kan ifrågasättas. Det beror på att vi har en annan uppfattning än antikens människor om vad som är effektivt. Visserligen kan man säga att billig arbetskraft kan hämma ny teknikutveckling. Men samtidigt uppnådde de styrande i antiken sina mål med hjälp av slavarna och därför var systemet ur deras perspektiv effektivt.

Varför gick slaveriet tillbaka? Till slut skedde en tillbakagång men slaveriet upphörde aldrig inom det antika samhället.


Varför gick då slaveriet tillbaka?
 
Under 300-400-talen e Kr hade systemet med slavar minskat i betydelse. Det berodde på att Roms expansion upphört. Därigenom fick man allt färre fångar/slavar.

Slavtillförseln minskade vilket ledde till en tillbakagång. Men den förklaringen räcker inte. Vad som hände var att de fria fattiga fick det sämre. Många fria fattiga blev alltmer beroende av de stora godsen för sin försörjning. Den fattiga arbetskraften knöts allt hårdare till sina arbetsgivare på storgodsen. De fattiga fick det sämre därför att de militära kraven och utgifterna steg under senantiken. Det ledde till ökade skatteuttag vilket drabbade de lägre grupperna i samhället.

De fria fattiga gav sig åt herremännens och godsägarnas skydd och gav upp sin frihet. På lång sikt förlorade de fria bönderna sin ställning och i stället skapades ett system av bundna arrendatorer.

För att få bruka jord för egen försörjning var bönderna tvungna att betala i avgifter och arbete. Det ledde till ett nytt tillskott av arbetskraft till de stora jordbruken vilket i sin tur minskade betydelsen av slaveriet.


De stora godsen
 
De stora egendomarna klarade kriser på grund av sin storlek och sina reserver. Det förekom inte någon mer utvecklad teknik på de stora godsen. Denna brist på teknikutveckling har sin förklaring. Dels hade man stora inkomster ändå och dels var den ansvarige ofta frånvarande från gården.

Självförsörjningsdriften gjorde att man producerade en mängd olika produkter. Det fanns inga tankar om stordriftsfördela, det vill säga att specialisera sig på det man var effektivast att producera.

Godsägarens perspektiv på godset var politikerns. Det viktiga var inte effektivitet och yrkesskicklighet utan andra faktorer spelade större roll. Det var till exempel hur ärlig arbetskraften var. Ett annat exempel var att man inte lånade pengar till produktiva ändamål.

Det förekom även omfattande utarrendering, det vill säga man hyrde ut sin jord. Ofta var kontrakten korta och det hämmade den tekniska utvecklingen och bromsade förbättringar.

Sammanfattningsvis kan man säga att den rådande mentaliteten var oproduktiv men inte olönsam.

Godsägaren levde det goda livet vilket var målet.

Senast updaterat 06/03/08 15:55