Det kan vara knepigt att se många av de fascinerande varelser som det myllrar av i vår värld! De är antingen för små, eller så lever de där du inte kan se dem. Ändå är de färggranna, uppfinningsrika, insiktsfulla och kanske till och med farliga! Den här serien ger dig chansen att lära känna ett helt gäng av dem närmare.

 

 

 

 










 

Diskussionsfrågor

  1. Vilket stadium befinner sig trollsländan i, då filmen ”Trollsländan: En riktig glidare” börjar?
  2. Beskriv hur det går till när en larv blir till en färdig trollslända.
  3. Varför kan inte trollsländan flyga då den är kall?
  4. Vad är trollsländor extra skickliga på?
  5. Hur får dykarens larv luft när den är under ytan?
  6. Vad gillar en vuxen dykare att äta?
  7. Hur många gånger sin egen vikt kan en myra bära? 6, 60 eller 600?
  8. Vad kallas de myror som jobbar utanför stacken?
  9. På vilket sätt är myror förtjusta i bladlöss?
  10. Vad matas nymferna, dvs. myrungarna, med?
  11. Beskriv hur en fjädertofsspinnare är utrustad för att döda eller avskräcka rovdjur.
  12. Hur kan en fjärilslarv skydda sig mot fienden – ge gärna flera olika exempel.
  13. Är en nyckelpiga alltid röd med gula prickar?
  14. Vad äter en nyckelpiga?
  15. Vad gillar påfågelögat att äta?
  16. Beskriv hur det går till när en larv byter skepnad och blir till en fjäril.
  17. Är en ekoxe en liten eller stor skalbagge, tror du?
  18. Vad är mandibler för någonting?
  19. Var lägger den ljusa U-flicksländan sina ägg?
  20. Nämn några fiender till flicksländan.

________________________________________________________________________
 

Ordlista

________________________________________________________________________


Om insekter
Insekter är leddjur med sex ben, där kroppen är indelad i huvud, mellankropp och bakkropp. Andra leddjur är till exempel spindlar och kräftdjur. Typiskt för insekterna är att kroppen består av tre tydliga delar: huvud, mellankropp och bakkropp. Insekterna är ofta specialiserade på något, som till exempel att hoppa, gräva eller simma. Många har vingar, som sitter på mellankroppen. Det är också vanligt att de har ett äggläggningsrör, som sitter längst bak på bakkroppen. Hos en del insekter, som getingar och bin, har äggläggningsröret ombildats till en giftgadd.
 
Man känner till omkring en miljon olika arter, men antagligen finns det ungefär 5-10 gånger så många, även om man inte har upptäckt dem än. Det är faktiskt så att insekterna är den största djurgruppen på jorden. I Sverige känner vi till cirka 26 000 arter. Men det brukar sen finnas väldigt många av varje art. En myrstack med stackmyror kan till exempel innehålla 2 000 000 individer.
 
Storleken varierar ofta stort mellan olika slags insekter.  Det finns skalbaggar som bara blir en fjärdedels millimeter långa – medan den längsta, en slags vandrande pinne, kan bli runt 36 centimeter. På dinosauriernas tid kunde insekterna bli ännu längre – man har hittat en fossil trollslända som var över 70 cm mellan vingspetsarna!
 
Förvandling (metamorfos)
Metamorfos betyder förvandling. Inom biologin används namnet för att beskriva förändringen i kroppsformen som sker när till exempel en fjäril utvecklas från en fjärilslarv. Många insekter, fast långtifrån alla, genomgår en fullständig förvandling under sin levnad.
 
Så här kan det till exempel gå till:
Honan lägger ägg, och ur äggen kläcks larver. Larverna ser ofta ut som korta, kraftiga maskar. Efter en tid bildas ett skal under larvens hud och den blir till en puppa. Inne i puppan omvandlas larven till den färdigbildade insekten, imago. Inför förpuppningen spinner många insekter en skyddande kokong av silke. En del insekter genomgår en ofullständig förvandling. Det gäller till exempel trollsländor som utvecklas stegvis från larv till vuxen insekt utan att förpuppa sig.
 
Om spindeldjur
Spindeldjur är till exempel spindlar, kvalster (som till exempel fästingar) och skorpioner. Man känner till cirka 100 000 arter, och av dem finns runt 1800 i Sverige. De flesta spindlar har en framkropp med fyra ben samt en bakkropp. Nästan alla lever på land och de flesta är rovdjur.

Det finns ungefär 40 000 olika arter av spindlar. Av dem finns cirka 700 i Sverige. Spindlarna har åtta ben och de har oftast åtta ögon. På undersidan av bakkroppen har de spinnvårtor. Där spinner de spindeltråd av en vätska som de pressar ut. Tråden är både hållbar och tänjbar. En del spindlar använder tråden till att spinna nät. Där fastnar sedan insekter, som till exempel flugor. Vissa arter använder tråden för att flytta sig i luften, och de låter då vinden fånga den. Tråden används även till att spinna en skyddande säck runt spindelns ägg.
 
De flesta spindlar lever ensamma. När de fångat ett byte förlamar de det med giftiga bett. Några få spindlar kan vara farliga för människan, men i Sverige finns inga farliga spindlar även om till exempel kärrspindeln kan bitas så det gör ont. Några andra arter som du kanske hört talas om är korsspindeln och vargspindeln.
 
 

 

 

 

ödla.jpg

Insektoscope 4

Filmhandledning

I denna film tittar vi på:

  1. Trollsländan, del 1
  2. Trollsländan, del 2
  3. Dykaren
  4. Skogsmyran, del 1
  5. Skogsmyran, del 2
  6. Fjärilslarven
  7. Nyckelpigan
  8. Påfågelögat
  9. Ekoxen
  10. Ljus u-flickslända
x:35 y:385 360x260