Hur växer kunskap fram?


Varför har miljöpåverkan ökat så dramatiskt?

Påverkan på miljön har gått hand i hand med den snabba utvecklingen inom bland annat teknik och medicin som är en följd av att vår ökande kunskap om naturen. Ju mer vi har lärt oss om miljön, desto mer har vi missbrukat den...

 
Hur har vår kunskap växt fram? 

Människor har kunnat tillverka glas, utvinna metaller och använda läkeväxter i flera tusen år. Men det dröjde innan man kom på teoretiska förklaringar. Tre-fyra hundra år f.Kr. levde filosofer i Grekland som provade att tänka fram teorier utan att göra experiment.

Demokritos tänkte sig att materian kunde delas i mindre och mindre delar. Till slut fick man en så liten del att den var odelbar. Han kallade den odelbara lilla biten för en atom.

 
Stämde teorierna?

Aristoteles hade en annan teori. Han ansåg att materian bestod av fyra element: luft, eld, vatten och jord. Hans läroböcker från 300-talet f Kr användes på europeiska universitet ända in på 1700-talet, i nästan 2000 år. Men kemin blev inte mer begriplig. Alkemisterna trodde att de skulle kunna få fram guld ur andra ämnen!

Aristoteles var länge den stora auktoriteten inom naturvetenskapen. Till och med kyrkan accepterade hans teori att jorden var centrum i rymden och att solen rörde sig runt jorden. Cirkeln och klotet ansågs vara de förnämsta formerna. Alltså var jorden ett klot och solens bana gick i en cirkel!

 
En ny världsbild, grundad på iakttagelser och beräkningar!

Inte förrän på 1600-talet växte en annan världsbild fram, grundad på nedskrivna observationer av forskare som Kopernikus, Kepler, Tycho Brahe och Galilei. De hävdade att jorden och planeterna kretsade kring solen i ovala banor. Kyrkan protesterade!

 
Teorierna grundas på experiment!

På 1600-talet föddes också den experimentella fysiken med Isac Newton som portalfigur. Hans teorier gällde bland annat tyngdkraften.

Atomteorin togs upp på nytt av John Dalton och blev grunden till ett nytänkande inom kemin på 1800-talet. Grundämnena ordnades i ett periodiskt system. Nästan en fjärdedel av de grundämnen som finns i naturen upptäcktes av svenskar!

Vi vet nu att atomen består av mindre partiklar (elektroner, protoner och neutroner) som i sin tur är delbara i kvarkar, som i sin tur...

 

I dag lever 90 % av alla de forskare som någonsin funnits och vår kunskap växer lavinartat. Vissa teorier har varit särskilt viktiga och betytt ett stort steg framåt för mänskligheten, till exempel:

Albert Einstein gjorde som de gamla grekerna, han tänkte fram relativitetsteorin. Efteråt bevisades den genom experiment. E=energi, M=massa, C=ljusets hastighet.

James Watson och Francis Crick "knäckte" den genetiska koden. De beskrev DNA-molekylens uppbyggnad och funktion. Deras teori beskriver hur arvet förs vidare.

Uppgift
Läs om en forskare. Skriv en kort berättelse om vad hans forskning betytt. Läsaren antas vara alldeles okunnig om just detta. Om forskaren kunnat veta hur utvecklingen blivit, vad hade han tyckt?

© Stockholms Stad 2001