Hjärnan (encephalon, från grekiska en, i, och cephalon, huvud)

En vuxen människas hjärna innehåller drygt 100 miljarder celler och väger omkring 1,0-1,5 kilogram.[1]

Hjärnan utvecklas ur tre embryonala blåsor: framhjärnan, mitthjärnan och bakhjärnan.

Framhjärnan bildar mellanhjärnan och ändhjärnan (storhjärnan hos högre däggdjur). Bakhjärnan och mitthjärnan ger upphov till hjärnstammen och lillhjärnan. Hjärnstammen övergår i ryggmärgen och det perifera nervsystemet.

Hjärncellerna är av två slag, nervceller eller neuron, och stödjeceller, gliaceller. Neuronernas cellkroppar och dendriter utgör grå hjärnsubstans och deras axoner, där de har samlats i banor och myelinerats, vit hjärnsubstans.

Storhjärnans hjärnbark, cortex, innehåller centra för funktioner som talförmåga, syn och hörsel. Den delas i två hjärnhalvor eller hemisfärer av en djup mittfåra. Den vänstra hjärnhalvan är analytisk och verbal medan den högra är helhetsuppfattande och spatial[2], se "Hjärnans funktion" nedan.

Lillhjärnan, cerebellum, sköter sådant som balans och samordning av kroppens muskler. Den har även ett motoriskt minne. På senare tid har man börjat inse att lillhjärnan även kan medverka i olika högre funktioner.

Till hjärnstammen hör mitthjärnan, hjärnbryggan och förlängda märgen; ibland inräknas även mellanhjärnan, som utvecklas ur framhjärnan. Här kontrolleras basala kroppsfunktioner.

 

-Ju mer människan forskar i hjärnan desto mindre vet hon procentuellt om dess egenskaper. När jag tog mina examina kände vi till vad 40% var till för, nu när min son tar sin examen känner vi bara till vad 20% är till för. - professor David H. Ingvar i TV-programmet Fråga Lund.

 

Källa: Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4rna)