När? Var? Hur?

Maslow var en psykolog, som forskade i vilka behov vi människor har för att fungera. Resultatet av hans forskning blev en behovs-trappa där han visade på vilka behov, som måste tillfredsställas innan vi kan göra andra saker. Det Maslow upptäckte var att innan vi kan fokusera på att utveckla oss själva, så måste vi vara mätta, utvilade och ha en trygg social situation. Har man problem med CSN eller har ett sjukt barn hemma t ex så kan det kanske vara svårt att fokusera på det som sägs under en lektion eller vad som står i en bok.

Frågan är var man ska sitta när man studerar och vi har alla våra favoritställen. Kanske vill man sitta i soffhörnan med TV:n på, eller ligga nedbäddad i sängen, medan andra föredrar att sitta vid köks-bordet eller kanske på biblioteket. Det man måste funder över är dock om man är effektiv när man sitter på sitt favoritställe. TV:n kanske distraherar, sängen är det lätt att dåsa till i, och i köket har man god översikt över disken, som helt plötsligt verkar mycket mer spännande än uppgiften man ska göra. Det är förstås bara du som kan avgöra vilken studieplats som passar dig bäst – men fundera över varför du väljer just den platsen.

 

Nästa fråga är när man ska studera. Vi har alla olika dygnsrytm och det gäller att identifiera när just du studerar bäst – är det tidigt på morgonen eller på kvällen när resten av familjen har gått och lagt sig. Det man bör tänka på är dock att man inte ska ta för långa läspass. Ingen är effektiv efter tre timmars oavbrutna studier! Det är bättre om man läser i en halvtimme och sedan tar en kort paus och kanske gör en kopp kaffe eller tar en frukt, innan man läser en halvtimme till. När du har läst så här i 2-3 timmar, så kan det kan-ske vara dags för en uppfriskande promenad då du får tillfälle att fundera och reflektera över det som du har läst. Det är alltså viktigt att du tar dig tid med pauser!

Det är också viktigt att du planerar in tillräckligt med tid för en uppgift. Att läsa på kvällen innan du ska ha ett prov är kanske inte så bra. Du kanske klarar provet, men vad kommer du ihåg efter två veckor? Det är alltså viktigt att man börjar i god tid, så att man hinner översiktsläsa och djupläsa och framför allt reflektera och repetera! Samma sak gäller om du har skriftliga inlämningsuppgifter – de mår bra av att vila en vecka i din dator, så att du sedan kan läsa igenom det ytterligare en gång och göra ändringar innan du lämnar in uppgiften.

 

 

Om du klickar på bilderna nedan, så kan du se videoklipp på olika studiemiljöer.

 

Klicka på spelaren nedan (klicka 2 gånger på "pilknappen") om du vill få texten ovan uppläst.

 

Bakåt