Hej

Hej Allesammans!

 

Tiden flyger när man har det roligt! : )

Jag vill börja med några ord om tävlingen jag kommer göra med hela åk 3, 4 , 5 och 6. Tävlingen heter ”Gissa språket” och det är ett sätt att uppmärksamma den mångfald som vi har på Söderholmsskolan.

 

21 februari heter även Modersmålsdagen! Hittills har hälften tävlat och hälften är kvar. När vi tävlat klart, kommer jag berätta vad priset är. Det är nämligen så att en hel klass kan vinna någonting. Jajamän, en hel klass! På så sätt skulle man kunna säga att klasserna tävlar mot varann. : )

 


 

Förra veckan har jag mejlat lite kring mina tips om ett eventuellt författarbesök. Hoppas ni hör av er snart så att vi kan bjuda in en författare som berättar lite om skrivandet, böckerna och annat ! Denna vecka träffade jag även Mike, vår fantastiska nya modersmålslärare i Arabiska. Han godkände hyllan med arabiska böcker och jag är väldigt stolt över det.

 

Sedan var det Alla hjärtans dag! Jag har tagit fram en del böcker som handlar om kärlek och här och där kunde man hitta en lapp i vissa böcker. På lappen stod ”Läs mig” och det roliga var att jag fick så många frågor kring det. ”Varför står det läs mig här?”, frågade eleverna.

”Ja, kanske för att just du ska läsa det”, svarade jag. : )

 

 

Jag var även på en kurs nu på torsdag och fick lära mig nya knep kring bibliotekets datasystem. Sen var det även dags att bygga om lite här på biblioteket. Vår vänliga vaktmästare Pelle och jag brainstormade lite och sedan byggde vi om disken. Vi fick även hjälp av vår glada vän och fritidspedagog John. Nu ser den så ut:

 

 

Resultat är bl.a. mer värme och ljusinsläpp eftersom skåpet inte blockerar våra värmeelement och fönster bakom disken. Disken var även lite för slapp och nu är den förankrad och Superfast ! : ) Pelle tog bort den gamla boklådan och vi byggde ett skåp där vi nu har en utställning av Alla hjärtans kärleksböcker, dikter och poesi! Vi löste det på ett mycket snyggt sätt, tycker jag. Tack Pelle och John !

 

 

 

Till slut vill jag även tacka vår IT samordnare Jenny Lindgren för alla tips och goda råd och önska henne stort lycka till med det nya jobbet!

 

 

 

Varma kramar!

Elvir

bibliotek, alla hjärtans, mångspråkstävling
Publicerad den 16 februari av Elvir Krslak

Hej!

Hej alla!

 

Sista gången jag bloggade var det måndag vecka tre. Samma vecka har vi bland annat pratat lite kring trivselregler på biblioteket med syfte att förbättra elevernas upplevelse. Både jag och många elever upplever att ljudnivån är för hög på biblioteket, vilket stör de som vill läsa eller bara vara i lugn och ro. Jag har även pratat om lek och spring som potentiellt även kan vara farligt och jag hoppas ni kommer fortsätta tänka även på andra när ni besöker biblioteket.

 

Sedan hade vi fredag (vecka 3) ett studiebesök här på biblioteket. Bibliotekarie My från Lillholmsskolan besökte oss för att hämta inspiration eftersom deras bibliotek byggs om. Vi hade ett trevligt möte och sedan fotade hon en hel del. Jag har även blivit inbjuden att besöka deras bibliotek när de bygger färdigt. Jag är redan nu nyfiken på hur det kommer se ut och önskar Lillholmsskolan stort lycka till med ombyggnationen. Samma fredag fortsatte vi med ett helt nytt koncept med högläsning. I varje grupp har vi en läskompis som hjälper till när det hakar upp sig. Jag fick även ett väldigt bra förslag från eleverna. De vill nämligen gärna byta med varandra så att alla får vara läskompis, vilket jag tyckte var en fantastiskt bra idé! Nu (vecka 5) är detta en självklarhet!

 

Vecka 4 hann vi läsa klart två böcker med åk 2 och vi påbörjade med att läsa två nya. Under våra lässtunder diskuterade vi betydelsen av bland annat dessa ord:

bekymrad, myllrade, smed, bergskreva, vidunderlig, trollkunnig, handskas, klirra, glänt, drejskiva, mfl. Eleverna tyckte att sagorna var lagom läskiga. Eftersom vi både har framsteg och utmaningar med högläsning har jag tillsammans med lärarna i åk 2 beslutat att skapa fyra grupper i stället av tre.

 

Jag började även med högläsning för åk 3. Boken heter Alex som i Alexandra och handlar om en flicka som gärna spelar hockey. Jag läser en bit vid varje klassbesök för alla i åk 3 och på slutet kommer vi diskutera boken. Samma vecka ordnade vi ytterligare två fasta biblioteksbesök för klasser FA och FB. Stort tack till Monica och Jenny! Jag ser fram emot att träffa dem nästa vecka.

 

På slutet av vecka 4 fick även Luna sina kompisar på besök under leksaksdagen!

 

Sedan tyckte några det var dags för lite schack! Jag försökte bara hänga med…(det gick lite för snabbt för mig)

 

Den här veckan fick Luna ett besök från sina kompisar i åk 1. Vi läste högt för henne och diskuterade även betydelsen av orden:

 

Återvändsgränd, häpen, tjoade, blixtlåset, prydligt, konsert, månsken, mfl.

 

Vi lärde oss massor idag. Sedan såg jag Luna spana på faktaböcker…

 

Vi lyckades även spika fast en tid för våra fritidspedagoger Najla, Sofie och gänget! De har varit otroligt duktiga och kommer varje vecka på en torsdag för att låna nya böcker. Nu har vi bokat in en fast tid på torsdagar kl. 14! Det bara blev så : )

 

 

 

Slutligen vill jag även tacka alla för inköpsförslag eftersom jag snart kommer beställa nya böcker. Jag är öppen för inköpsförslag under hela nästa vecka, så passa på och använd tillfället! Sen blir det dags för en tävling… to be continued…

 

 

 

Mer om det nästa vecka!

 

 

 

Bamsekram,

 

Elvir

 

 

 

bibliotek, högläsning, studiebesök, trivselregler, leksaksdagen, inköpsförslag
Publicerad den 2 februari av Elvir Krslak

Ett brev från era kläder

Hej Alla !

Era kläder har börjat sakna er ganska mycket nu, så här kommer ett brev från kläderna:

 

Känner du igen oss? Skynda dig och hämta oss! Vi känner oss ensamma och vill gärna leka med er.

 

Hälsningar,

Kläderna på biblioteket

 

bibliotek
Publicerad den 15 januari av Elvir Krslak

God fortsättning och välkomna tillbaka

Hej Alla,

 

Hoppas att ni har haft ett fantastiskt bra jullov och att ni är redo för nya utmaningar! 

Jag vill börja med den goda nyheten att vi har fått nya böcker här på biblioteket och jag vet att många av er har väntat bland annat på Minifakta om Ronaldo, Marcus och Martinus. Vår värld, Therese Lindgrens Vem bryr sig, mfl…


 


Nu är dessa och även andra roliga titlar inne. Jag har varit väldigt duktig och lagt undan en del böcker till alla er som gjorde en reservering. Många har väntat, så passa på och grip tillfället.
Jag vill även passa på och informera om en förändring. Jag flyttade över modersmål böcker till huvudrummet där vi bland annat har böcker för mellanstadiet, faktaböcker, mfl. Nu ligger mångspråkhyllan bredvid hyllan med faktaböcker.


 

Vi har även startat en bokcirkel (högläsning) för ÅK 2 denna vecka. Vi har börjat läsa spänning och kommer fortsätta med våra fina lässtunder varannan vecka framöver. Vi plockade ut bland annat en ny bok, Mystiska skolan, Spöksången av Katarina Genar och Alexander Jansson. (Tips!)

 

Huvudpersonen Greta är på en skola där det händer mystiska saker. Idag ska de välkomna en ny elev. Hon heter Emmy. När läraren försöker skriva ett välkomstmeddelande på tavlan, blir pennan plötsligt allt svagare. Hon provar en annan penna men den fungerar inte heller. Då ber läraren sina elever Greta och hennes kompis Malte att hämta nya pennor hos vaktisen. Letande efter vaktisen blir dem inlåsta i aulan, och det är då spöksången börjar…

 

Ett annat tips är boken Dagbok för alla mina fans.Fly fältet av författaren Jeff Kinney.

 

När Greg och hans familj vill njuta av en semester, möter dem ett gäng semestersabotörer på ön. Sabotörerna försöker göra paradiset till en mardröm…

 

Eftersom ni vet att jag både talar och gillar att lära mig olika språk vill jag idag avsluta på polska:

 

Witaj z powrotem!” (välkomna tillbaka).

 

Kramar, Elvir

 

bibliotek
Publicerad den 11 januari av Elvir Krslak

God Jul och Gott Nytt År

Hej Alla!

 

Det är intressant att avsluta ett år när man precis har börjat : ) På så sätt känns det som att jag redan har jobbat ganska länge på Söderholmsskolan. I början av veckan fick jag en leverans av 90 fina böcker på 18 olika språk och idag fick jag ett till paket med väldigt eftertraktade böcker som Agnes och jag beställde. De kommer vara redo för utlån vid skolstarten.

 

Jag vill avsluta med en Julsaga som jag läste för våra elever. Sagan heter Jul i Moskva och författaren är Maria Nikolajeva.

 

 

Hon beskriver Julfirandet i Sovjet när hon var barn. De hade nämligen inget Jullov, nej de fick inte ens fira Jul, så de gjorde det i smyg!

 

Här är ett citat:

 

”Jul och nyårsfirande och julgran var förbjudna. Men det var ett sätt att överleva. Det fanns inga granar på stäppen, så de gjorde en gran av grönt papper. De gjorde julpynt och de fick lära sig julsånger. Och dansade kring granen, fick var sin kaka i julklapp och tänkte inte alls på Jesusbarnet utan kanske bara på frid på jorden.”

 

Avslutningsvis hade vi här på biblioteket en meningsfull diskussion kring frihet och värderingar i Sverige!

 

God Jul & Gott Nytt År!

 

Kramar från Elvir

bibliotek
Publicerad den 20 december 2017 av Elvir Krslak

Beskrivning

I skolbibliotekets blogg skriver jag om alltifrån böcker och läsning till vad vi har för oss för kul på biblioteket.

Prenumerera gärna!

 

 

Välj en bild eller fil från din dator och klicka sedan ladda upp. Största möjliga filstorlek är 100 megabyte

Kunde inte ladda upp eftersom ingen fil är vald!

Sökningen använder Google bildsök för att söka bland bilder som är uppmärkta med Creative Commons eller liknande licens. När du använder en bild läggs en länk till bildens källa in vid bilden.

Prenumerera på bloggen via e-post

Totalt 3131 besök

48 besök sen senaste blogginlägget
Smygtitt på nya blogg-gränssnittet

Kopiera länk

Tryck Ctrl+C eller högerklicka på länken och välj "Kopiera".

Väntar på svar
Användaren kan inte prata just nu.