Biblioteksflytt!

Hej!

Först och främst: vårfesten blev helt spektakulär! Poesiutställningen på biblioteket var väldigt välbesökt, och vi  fick dessutom njuta av elevernas uppläsningar. Det kan vara ganska läskigt att läsa inför publik, men eleverna var så modiga, trots att biblioteket var fullt med folk. Jag var så emotionellt omtumlad efteråt att jag somnade på soffan när jag kom hem! Under veckan som gått har jag passat på att visa upp treornas dikter och läsa några av dem för de ettor och tvåor som har kommit på besök. De blev jätteimponerade, och när jag frågade om de också ville skriva dikter i höst så blev svaret ett rungande JA! En tvåa har redan tjuvstartat och skrivit en dikt som blev så fin att jag satte upp den på biblioteksdörren :)

På måndag stänger biblioteket, så nu är vi mitt uppe i flyttbestyren. Det kommer alltså inte att gå att låna några böcker förrän i höst. Därför tänkte jag passa på att uppmana er alla att besöka ert närmsta folkbibliotek istället - Skärholmens bibliotek är jättefint! Det finns trots allt ingenting bättre än ett sommarlov fullt av läsning, vare sig det är utomhus på en filt i solen, eller hemma i soffan med regnet smattrande mot rutan.

Tack för det här året, vi ses i höst!

Agnes

PS. Om ni har tur så dyker det kanske upp några tips på sommarläsning här i bloggen framöver, så håll utkik! DS.

 

 

Publicerad den 18 maj av Agnes Gerner

Snart vårfest!

Hej!

Som alla förhoppningsvis redan vet är det vårfest nu på lördag. Biblioteket kommer att vara öppet (i princip) hela dagen, så kom gärna förbi och se hur vi har det! Till hösten kommer vi att flytta till nya, större lokaler, så om ni vill ta farväl av det gamla biblioteket är det här ett bra tillfälle :) 

Ni kommer säkert ihåg poesiworkshoppen som jag skrev om tidigare här i bloggen, när logoped-Linda, SVA-Maria och jag skrev poesi tillsammans med treorna på biblioteket. Dikterna blev så otroligt fina att vi tänkte passa på att ha en liten vernissage (eller ska jag säga releasefest?) på vårfesten, självklart med uppläsningar av eleverna själva! Missa absolut inte  det - uppläsningarna börjar klockan elva och håller på i ungefär en halvtimme. En del av dikterna kommer att finnas både på svenska och på elevernas modersmål, har vi tur så kanske vi även får höra några tvåspråkiga uppläsningar!

Veckans bok är Kims digitala äventyr - pappa tar kontrollen av Gustaf Jansson. Författaren själv beskriver boken som "Sveriges första barnbok om tv-spel". Boken handlar om sjuåriga Kim, som - hör och häpna - älskar att spela tv-spel. En helg när hon är ensam hemma med sin pappa händer något riktigt, riktigt konstigt - Kim sugs in i tv-spelet! Det enda sättet för henne att ta sig ut till den riktiga världen igen, är om hennes pappa tar kontrollen (bokstavligt och bildligt talat) och "spelar hem henne" som om hon vore en karaktär i spelet. Men hur ska det gå, Kims pappa har ju aldrig ens spelat tv-spel förut! Kims digitala äventyr är en medryckande och ovanlig Hcf-bok som jag varmt rekommenderar till er på lågstadiet. Jag tycker särskilt mycket om vad jag tolkar som budskapet, nämligen att föräldrar måste anstränga sig för att förstå och respektera sina barns intressen. En särskilt rolig grej är att illustrationerna är gjorda av pärlplattor, som är strukna för att ge en "pixel-lik"-känsla. Riktigt coolt!

Vi ses på lördag!

Agnes

Publicerad den 10 maj av Agnes Gerner

Äntligen tillbaka!

Hej alla!

Utanför biblioteket lyser solen, de rödstjärtade hackspettarna attackerar träden, och snart är det morgonrast!

Nu är bloggen tillbaka efter ett oväntat långt uppehåll. Som en del av er redan vet har vi haft en hel del tekniska problem här på bibblan. Förra veckan låg internet helt nere, vilket är anledningen till att bloggen fick ta ett extra långt påsklov. Nu är vi i princip tillbaka på banan igen, men var beredda på att allting kommer att gå lite långsammare resten av terminen. Tyvärr innebar de tekniska problemen också att vi fick ställa in firandet av Världsboksdagen, så vi får fira en egen, alternativ Världsboksdag lite längre fram istället!

Nu några ord om min allra bästa påskläsning, Djupgraven av Camilla och Viveca Sten. Det är en Hcg-bok, vilket innebär att jag framför allt skulle rekommendera den till er på mellanstadiet. Många av er föräldrar känner säkert igen Viveca Sten. Hon är en av Sveriges främsta deckarförfattare, och skriver böcker som utspelar sig i Sandhamn. Djupgraven har hon skrivit tillsammans med sin dotter Camilla. Jag är så nyfiken på hur det gick till när de skrev boken! De måste väl ha blivit osams minst en gång per kapitel? Det blir i sådana fall 59 gånger!

Djupgraven är den första delen i en trilogi, det vill säga en bokserie i tre delar. Det är en oerhört spännande bok om Tuva, som bor på en liten ö i Stockholms skärgård. Tuva har alltid känt sig utanför och annorlunda, utan att veta varför. Hon gillar inte sina klasskompisar, och de gillar inte henne heller. En dag när klassen är ute och orienterar så lägger sig en tjock dimma över ön. När dimman lättar märker de att en av eleverna, Alex, är försvunnen. Flera av Tuvas klasskompisar anklagar henne för att ha skadat Alex. Samtidigt börjar någonting hända i havet - det är som om någonting ondskefullt lever under ytan, någonting som vill dem illa... Det värsta av allt är att detta "någonting" verkar hänga ihop med Tuva själv. Vem är hon egentligen? Vad är det havet vill säga till henne? Låna och läs, jag lovar att du inte kommer kunna sluta!

Ha det fint!

Agnes

 

PS. Snart är bloggen uppe i tusen besök, hurra! DS.

Publicerad den 27 april av Agnes Gerner

Fan-brev och mjältar!

Hej!

Den här veckan har varit lite speciell på bibblan, eftersom vi inte har haft något fungerande bibliotekssystem - jag har alltså inte kunnat låna ut eller lämna tillbaka böcker. Efter påsk kommer allting förhoppningsvis att rulla på som vanligt igen!

Som tur är finns det alltid saker att göra på ett bibliotek i alla fall. För det första så går det ju naturligtvis att läsa böcker här på plats på biblioteket, även om det inte går att låna hem dem. I förra veckan fick vi en stor leverans med böcker på arabiska, och även lite på somaliska, som jag fått låna från det fantastiska Mångspråksbiblioteket. Stort tack till dem! Böckerna kan naturligtvis användas i modersmålsundervisningen, men många elever kommer självmant och ber om böcker på sina modersmål. Jag har ju skrivit tidigare här i bloggen om vilken tillgång det är att vara flerspråkig, och därför är det naturligtvis jätteviktigt att uppmuntra elever som vill läsa böcker på andra språk än svenska.

Under ettornas tid i måndags så ägnade vi oss bland annat åt att skriva fan-brev till några författare. Suzanne Collins, som har skrivit Hungerspelen, kommer snart att kunna glädja sig åt ett brev från en sjuårig kille som gratulerar henne till att ha skrivit en så lång bok; och John Woodward, som har skrivit en bok om dinosaurier, kommer att få ett brev med såväl vackra ord som en underbar teckning föreställande en dinosaurie (vad annars?). Jag hoppas att åtminstone någon av dem tar sig tid att svara!

Ett sista ord om hur kunskap kan smyga sig på en från de mest oväntade håll. Jag och några ettor läste en ganska så hemsk spökhistoria, som slutade med att en pojke fick levern utskuren (jag sa ju att den var hemsk!). Några elever undrade vad levern var för något, så vi tittade på ett par bilder. När vi tittar på en illustration av människokroppen (utan bildtexter), pekar en tjej på en liten, nästan öronformad sak och säger - det där är mjälten! Jag tror att hennes intresse för anatomi kommer att komma väl till pass när hon blir äldre, eftersom hon planerar att bli veterinär (och simlärare, men när något djur blir sjukt så kommer hon omedelbart skynda sig upp ur bassängen, det har hon lovat mig).

Ha det fint i solen!

Agnes

Publicerad den 6 april av Agnes Gerner

Zombier!

Hej!

Den här veckan tänkte jag prata om zombier! Det är egentligen underligt att jag inte har pratat om zombier tidigare, eftersom de utgör en så viktig del av mitt skolbiblioteksliv. Det finns böcker som uppskattas av ett fåtal, böcker som många gillar, och sen så finns det böcker som orsakar totalt kaos och ha-begär utan dess like (det finns naturligtvis böcker som inte en enda kotte är intresserad av också, men det är så deppigt så vi pratar inte mer om det tycker jag). Zombie-böcker hamnar utan tvekan i den sistnämnda kategorin. För att vara exakt: serien Zombie City av Benni Bödker. Zombie City-böckerna är ganska lättlästa Hcg-böcker, med oerhört spännande och medryckande illustrationer, vilket gör att de uppskattas av i princip alla årskurser. Som bibliotekarie är det lite av en dröm att hitta lättlästa böcker som passar även lite äldre elever. Fyra delar i serien har utkommit hittills, den senaste bara för några månader sedan. Ibland får jag affischer från bokförlag, oftast föreställande omslaget på nya böcker. Tanken är väl att det ska väcka elevernas intresse, så att de är taggade när boken väl kommer in. Glad i hågen satte jag upp den nya Zombie City-affischen på en framträdande plats på biblioteket. Alltså flera veckor innan boken ens hade kommit in till bibblan. Och ja, glädjande nog väckte affischen deras intresse och entusiasm! Så till den grad att jag minst ett dussin gånger per dag fick svara på frågan "När kommer nya Zombie City?!". Och när den väl kom in - naivt nog hade jag bara beställt tre exemplar - lånades den ju självklart ut med en gång.

Samma dag som jag hade fått in böckerna så kom en klass femmor till bibblan. De såg böckerna och ville omedelbart låna dem. Jag blev lite bekymrad eftersom några treor hade frågat efter böckerna flera gånger om dagen i flera veckor. Jag förklarade situationen för eleverna, och sa att de kanske inte behövde låna alla tre på en gång. En av dem kunde ju börja läsa, och sen låna ut den till sin klasskompis, föreslog jag. Då sa en av eleverna: "Nej, vi lånar nog ingen av dem just nu. För treorna har nationella prov snart, så det är jätteviktigt att de läser mycket!". Jag blev helt överväldigad av ett sånt uttryck för solidaritet och omtänksamhet. Eleverna i den här skolan är verkligen världens finaste!

Ha det fint!

Agnes

 

Publicerad den 30 mars av Agnes Gerner

Välj en bild eller fil från din dator och klicka sedan ladda upp. Största möjliga filstorlek är 100 megabyte

Kunde inte ladda upp eftersom ingen fil är vald!

Sökningen använder Google bildsök för att söka bland bilder som är uppmärkta med Creative Commons eller liknande licens. När du använder en bild läggs en länk till bildens källa in vid bilden.

Prenumerera på bloggen via e-post

Totalt 1411 besök

360 besök sen senaste blogginlägget

Kopiera länk

Tryck Ctrl+C eller högerklicka på länken och välj "Kopiera".

Väntar på svar
Användaren kan inte prata just nu.