Lite mer om mångspråk!

Hej!

Hoppas att ni alla har haft det alldeles strålande sen vi hördes sist! På biblioteket har vi haft det utmärkt, eleverna är så glada att det är öppet igen. Ibland har entusiasmen blivit lite för stor, och det har blivit en smula för rörigt på långrasten. Därför kommer det framför allt vara öppet på morgonrasten framöver.

Jag har ju skrivit här i bloggen förut om vikten av att vårda sitt modersmål (och framför allt vilken lyx det är att tala flera språk), och jag tänkte säga några ord om det idag också. Tidigare har jag ofta blivit överraskad när en elev kommit och frågat efter böcker på sitt modersmål, och jag har därför inte alltid kunnat erbjuda någonting. Det har alltid känts så tråkigt, särskilt när det gäller en nyanländ elev som inte kan läsa så bra på svenska ännu.

I år bestämde jag mig för att försöka lösa problemet genom lite enkla efterforskningar - jag pratade helt enkelt med Maria, som är vår fantastiska svenska som andraspråk-lärare, och frågade henne vilka nya elever hon hade, och vilka språk de talade. Sedan beställde jag helt enkelt in böcker på språken i fråga från Mångspråksbiblioteket (vad skulle skolbiblioteken göra utan dem?), så att de fanns redo när de nya eleverna kom till bibblan. Det gör mig så varm i hjärtat att se elevernas glädje och förvåning när de inser att de kan låna böcker även på sitt modersmål. Ibland lånar de för att läsa själva, och ibland för att deras föräldrar eller någon annan vuxen ska kunna läsa högt för dem hemma. Och om det är något språk jag har missat är det självklart bara att säga till, så gör jag mitt bästa för att fixa det!

Allt fint så länge,

Agnes

Publicerad för 13 timmar sedan av Agnes Gerner

Äntligen öppet!

Hej!

Nu har biblioteket äntligen öppnat! I måndags slog jag upp dörrarna, och sedan dess har det varit fullt ös här. Hyllorna svämmar över av splitternya böcker, och jag har såklart redan fått några favoriter som jag längtar efter att få prata om med er.

En av de bästa böckerna jag har läst hittills i höst är Spetälskesjukhuset av Camilla Lagerqvist, ni vet hon som skrev Den vita döden som jag pratade om i våras. Spetälskesjukhuset handlar om Elly, som tillbringar sommarlovet hos sin mormor i Järvsö. Alldeles i närheten av mormoderns hus ligger ett gammalt spetälskesjukhus, och av någon anledning känner Elly hur hon dras dit. En dag blir nyfikenheten alldeles för stor, hon öppnar dörren och kliver in i sjukhuset. Det visar sig vara ett beslut som kommer att få mycket större konsekvenser än Elly någonsin hade kunnat ana - inte bara för henne själv... En väldigt spännande bok som även innehåller kärlek, vänskap och sorg - perfekt höstläsning med andra ord! Jag skulle rekommendera den till er som går i femman eller sexan.

För er som är lite yngre och gillar zombier kan jag tipsa om Hjälp! Min bror är en zombie av Annie Graves. Den handlar om Jack, vars storebror Lukas väl är ungefär som alla storebröder - han luktar konstigt och är rätt elak ibland. Men Lukas blir bara konstigare och konstigare (och luktar mer och mer illa), tills han en dag försvinner. Jacks mamma och pappa säger ingenting, men Jack anar att de vet var Lukas är... Och vad är det egentligen för hemska ljud som hörs från vinden? Läs!

Ha det fint så ses vi!

Agnes

 

PS. Spetälska är en kronisk sjukdom som idag kallas lepra. Idag vet vi att spetälska kan botas med antibiotika, och sjukdomen finns inte längre i Sverige. Tyvärr finns det dock fortfarande leprasjuka i fattigare delar av världen. DS.

Publicerad den 14 september av Agnes Gerner

Välkomna tillbaka... snart!

Hej!

Terminen är igång sedan flera veckor, men ändå är bibliotekets dörrar fortfarande stängda. Ni är många som har knackat på fönster och dörrar (och ropat: "jag ser henne! hon är därinne!") och undrat när biblioteket egentligen öppnar. Svaret på frågan är... snart, hoppas jag! Allting är på plats - nya bokhyllor fyllda med spännande, roliga och sorgliga böcker, och lånekorten ligger och väntar otåligt i sina askar. Men som så ofta är det den tekniska biten som strular - än så länge fattas dator och internet, och utan det kan jag tyvärr inte låna ut några böcker :( Och ett bibliotek där man inte kan låna böcker gör bäst i att hålla stängt, annars skulle väl frestelsen bli outhärdlig - som att gå runt i en godisbutik och inte få smaka en enda liten godis.

Så tillsvidare är det bara att hålla ut, och kanske passa på att kolla in ert närmsta folkbibliotek? Håll tummarna för att vi snart är i rullning igen!

Allt fint,

Agnes

 

Publicerad den 5 september av Agnes Gerner

Biblioteksflytt!

Hej!

Först och främst: vårfesten blev helt spektakulär! Poesiutställningen på biblioteket var väldigt välbesökt, och vi  fick dessutom njuta av elevernas uppläsningar. Det kan vara ganska läskigt att läsa inför publik, men eleverna var så modiga, trots att biblioteket var fullt med folk. Jag var så emotionellt omtumlad efteråt att jag somnade på soffan när jag kom hem! Under veckan som gått har jag passat på att visa upp treornas dikter och läsa några av dem för de ettor och tvåor som har kommit på besök. De blev jätteimponerade, och när jag frågade om de också ville skriva dikter i höst så blev svaret ett rungande JA! En tvåa har redan tjuvstartat och skrivit en dikt som blev så fin att jag satte upp den på biblioteksdörren :)

På måndag stänger biblioteket, så nu är vi mitt uppe i flyttbestyren. Det kommer alltså inte att gå att låna några böcker förrän i höst. Därför tänkte jag passa på att uppmana er alla att besöka ert närmsta folkbibliotek istället - Skärholmens bibliotek är jättefint! Det finns trots allt ingenting bättre än ett sommarlov fullt av läsning, vare sig det är utomhus på en filt i solen, eller hemma i soffan med regnet smattrande mot rutan.

Tack för det här året, vi ses i höst!

Agnes

PS. Om ni har tur så dyker det kanske upp några tips på sommarläsning här i bloggen framöver, så håll utkik! DS.

 

 

Publicerad den 18 maj av Agnes Gerner

Snart vårfest!

Hej!

Som alla förhoppningsvis redan vet är det vårfest nu på lördag. Biblioteket kommer att vara öppet (i princip) hela dagen, så kom gärna förbi och se hur vi har det! Till hösten kommer vi att flytta till nya, större lokaler, så om ni vill ta farväl av det gamla biblioteket är det här ett bra tillfälle :) 

Ni kommer säkert ihåg poesiworkshoppen som jag skrev om tidigare här i bloggen, när logoped-Linda, SVA-Maria och jag skrev poesi tillsammans med treorna på biblioteket. Dikterna blev så otroligt fina att vi tänkte passa på att ha en liten vernissage (eller ska jag säga releasefest?) på vårfesten, självklart med uppläsningar av eleverna själva! Missa absolut inte  det - uppläsningarna börjar klockan elva och håller på i ungefär en halvtimme. En del av dikterna kommer att finnas både på svenska och på elevernas modersmål, har vi tur så kanske vi även får höra några tvåspråkiga uppläsningar!

Veckans bok är Kims digitala äventyr - pappa tar kontrollen av Gustaf Jansson. Författaren själv beskriver boken som "Sveriges första barnbok om tv-spel". Boken handlar om sjuåriga Kim, som - hör och häpna - älskar att spela tv-spel. En helg när hon är ensam hemma med sin pappa händer något riktigt, riktigt konstigt - Kim sugs in i tv-spelet! Det enda sättet för henne att ta sig ut till den riktiga världen igen, är om hennes pappa tar kontrollen (bokstavligt och bildligt talat) och "spelar hem henne" som om hon vore en karaktär i spelet. Men hur ska det gå, Kims pappa har ju aldrig ens spelat tv-spel förut! Kims digitala äventyr är en medryckande och ovanlig Hcf-bok som jag varmt rekommenderar till er på lågstadiet. Jag tycker särskilt mycket om vad jag tolkar som budskapet, nämligen att föräldrar måste anstränga sig för att förstå och respektera sina barns intressen. En särskilt rolig grej är att illustrationerna är gjorda av pärlplattor, som är strukna för att ge en "pixel-lik"-känsla. Riktigt coolt!

Vi ses på lördag!

Agnes

Publicerad den 10 maj av Agnes Gerner

Beskrivning

I skolbibliotekets blogg skriver jag om alltifrån böcker och läsning till vad vi har för oss för kul på biblioteket.

Prenumerera gärna!

 

 

Välj en bild eller fil från din dator och klicka sedan ladda upp. Största möjliga filstorlek är 100 megabyte

Kunde inte ladda upp eftersom ingen fil är vald!

Sökningen använder Google bildsök för att söka bland bilder som är uppmärkta med Creative Commons eller liknande licens. När du använder en bild läggs en länk till bildens källa in vid bilden.

Prenumerera på bloggen via e-post

Totalt 1927 besök

3 besök sen senaste blogginlägget
Smygtitt på nya blogg-gränssnittet

Kopiera länk

Tryck Ctrl+C eller högerklicka på länken och välj "Kopiera".

Väntar på svar
Användaren kan inte prata just nu.